Ανομβρία και Φράγμα Ληθαίου Ποταμού του Δήμου Γόρτυνας, στη Βουλή από τον Φραγκίσκο Παρασύρη
Κοινοποιώντας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών το Τεχνικό Δελτίο για «Γεωργικές Προειδοποιήσεις», το οποίο εκδόθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, με τα βροχομετρικά στοιχεία της περιόδου Σεπτέμβριος 2023 έως Μάρτιο 2024, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά,καθώς η ανομβρία που πλήττει την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τους αγρότες της Κρήτης και ιδιαίτερα της Μεσαράς. Για το γεγονός αυτό και επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:«η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους αγρότες και παραγωγούς του Ηρακλείου και ιδιαιτέρως στους παραγωγούς της Μεσαράς, όπου το Φράγμα της Φανερωμένης και το ύψος του νερού, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την έκβαση της καλοκαιρινής περιόδου και την κάλυψη των αναγκών για άρδευση.Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το Ηράκλειο εξέρχεται μιας χρονιάς ακαρπίας των ελιών, η διαφαινόμενη ικανοποιητική καρπόδεση της επόμενης περιόδου, εντείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία των αγροτών, οι οποίοι έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της λειψυδρίας.Την ανησυχία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η αναγκαία και επιβεβλημένη ανακοίνωση του Δήμου Γόρτυνας, ο οποίος «απαγορεύει από την 1η Μάϊου τη χρήση νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσεις, όπως το πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων και κοινόχρηστων χώρων». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνο όσοι ποτίζουν με σταγόνες».
Επαναφέροντας στο προσκήνιο μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Αυγενάκη και κ. Σταϊκούρα, γιατη μελέτη του Φράγματος του Ληθαίου Ποταμού του Δήμου Γόρτυνας και ζητά ενημέρωση για το συγκεκριμένο σχεδιασμό για την κατασκευή του Φράγματος αναφέροντας ότι «τα αρδευτικά έργα στην Κρήτη είναι νευραλγικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα για μια περιοχή, όπως ο Δήμος Γόρτυνας, κατά το παρελθόν είχε ξεκινήσει μελέτη για το Φράγμα του Ληθαίου Ποταμού. Σε Τεχνική Έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2010 και συντάχθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) με τίτλο «Καινοτόμες Μεθοδολογίες Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Διακυβέρνηση» στις Προτάσεις Μέτρων και τα Προγραμματιζόμενα Έργα συμπεριλαμβάνεται και η «Μελέτη-Κατασκευή Φράγματος Αναρίθμησης και εμπλουτισμού του Ληθαίου Ποταμού». Με αυτό το δεδομένο καλεί τους Υπουργούς να τον ενημερώσουν για την τύχη αυτού του σημαντικού για τον πρωτογενή τομέα του Ηρακλείου έργο.