Αναζητείται βιώσιμο μοντέλο στον τουρισμό – Τα «αγκάθια» που πρέπει να ξεριζωθούν
Ο δρόμος των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά έχει και πολλά «αγκάθια» που πρέπει να ξεριζωθούν εάν ο κλάδος θέλει να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και στον διεθνή ανταγωνισμό.
Την άποψη αυτή ενστερνίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η τουριστική βιομηχανία παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως η κάθε πλευρά στα επιμέρους θέματα να έχει τις δικές της προτεραιότητες όπως φάνηκε από τα τεκταινόμενα στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ στην κλειστή και ανοικτή συνεδρίαση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη το απόγευμα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εξετάσθηκαν όλα τα «αγκάθια» του ελληνικού τουρισμού.
Η ανάγκη χάραξης ενός βιώσιμου μοντέλου είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα κυβέρνησης και τουριστικής βιομηχανίας. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται από όλες τις πλευρές ότι το μοντέλο που ακολουθεί μέχρι τώρα η χώρα μας χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις.
Το παράδειγμα Μυκόνου και Σαντορίνης
Τα παραδείγματα της Μυκόνου και της Σαντορίνης που τρέχουν και φέτος με αρνητικούς ρυθμούς της τάξης του -20% και -13% αντίστοιχα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τονίζουν την ανάγκη μια στροφής σε πιο βιώσιμες λύσεις
Θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να συνδυάσουμε την αναπτυξιακή δυναμική με τους επιβεβλημένους περιορισμούς που πρέπει να βάλουμε για να προστατεύσουμε το προϊόν κυρίως σε κάποιους ευαίσθητους προορισμούς όπως είναι τα νησιά μας είπε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για λύσεις που θα ξεπερνούν τον εκλογικό κύκλο. Μην έρθουμε το 2030 το 20235 και ότι κάναμε μια ζημιά στο ίδιο το προϊόν μας στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι επενδύσεις στην ποιότητα και βιωσιμότητα περνούν μέσα από επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που σημαίνει και βελτίωση των υποδομών. Ένα θέμα που έχει ψηλά στην ατζέντα του ο ΣΕΤΕ.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι πρέπει «να κατευθύνουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον» καθώς είναι π.χ. καλύτερα να περιμένεις ένα υφιστάμενο κτίσμα από το να κτίζεις ένα νέο καινούριο» όπως επίσης και «σε νέους προορισμούς στην υπόλοιπη Ελλάδα , στη σύνδεση τουρισμού πολιτισμού , ορεινό τουρισμό», κ.λπ.
Υπερφορολόγηση
Όμως σύμφωνα με τον κ. Παράσχη οι τουριστικές επενδύσεις εξαρτώνται από μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα τους η φορολόγηση του τομέα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση, η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων κ.λ.π.
Η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό έχει οδηγήσει σε μια τάση αυξημένης φορολόγησης της δραστηριότητας, είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό στην ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η πρώτη μείωση θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.
Να προσλάβετε Έλληνες
Ένα ακόμη αγκάθι είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, όπου ο κ Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού θα πρέπει να διαχέονται σε όλους δίκαια.
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών, είπε, και εξέφρασε τη ικανοποίησή του που και η τουρκική βιομηχανία κινείται στο ίδιο πλαίσιο «γιατί αναγκάζεσθε να επενδύσετε στους εργαζόμενους».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας και τήρηση της νομοθεσίας και ζήτησε «να είμαστε και οι δυο εξίσου αυστηροί σε αυτό το θέμα».
Αν και, συνέχισε, η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού είναι πιο σύνθετη, δυο τρόποι υπάρχουν να αυξήσουμε τη συμμετοχή του εγχώριου δυναμικού και αυτή πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα π.χ. με περισσότερες γυναίκες άτομα με αναπηρία συνταξιούχοι κ.λ.π. και να δούμε μέσα από μια άλλη ματιά τα θέματα εποχικότητας. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με ειλικρίνεια.
Απαντώντας στο αίτημα του τουριστικού κόσμου για μετακλήσεις αλλοδαπών εργαζόμενων τόνισε ότι έχουν συμπληρωματικό και επικουρικό χαρακτήρα.
«Είμαστε ανοικτοί στις μετακλήσεις αλλά πάντα συμπληρωματικά στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Είναι άδικο να λέμε ότι τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τον τουρισμό».
Για τον πρωθυπουργό, πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξηθεί η απασχόληση νέων ανθρώπων στον τουρισμό. Τα νέα παιδιά πρέπει να δούνε μια καριέρα στον τουρισμό. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τόνισε με νόημα: «Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί στον τουρισμό θα πρέπει να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί και στην παροχή εκπαίδευσης».
Σύντομα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Τέλος, για το άλλο «μεγάλο αγκάθι» του τουρισμού – τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι και θέμα στεγαστικής πολιτικής, όπως αναγνώρισε και περιέγραψε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορά στις προδιαγραφές «που τα σπίτια αυτά να έχουν αλλά ενδεχομένως και κάποιων επιπρόσθετων περιορισμών που πρέπει να μπουν, το λέω το ‘ίσως’ γιατί πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά».
Αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη για οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: ΟΤ
Πηγή in.gr