Ανατιμήσεις στα λιπάσματα: Τι λένε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου
Για το πώς βλέπουν τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησαν στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τόσο ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και ο Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων.
Ο κ. Σατολιάς, μιλώντας αρχικά, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, είπε, “Σήμερα το 15% είναι αρκετό. Βεβαίως καλύπτει την μέχρι τώρα αύξηση. Από κει και πέρα όμως, η τάση είναι ότι τα λιπάσματα θα ανέβουν κι άλλο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει (κάτι τέτοιο, ειπώθηκε) το ποσοστό στήριξης αν ακριβύνει περισσότερο, γιατί δεν αφήνουν κι οι εταιρείες λιπασμάτων, κρατάνε και τη διάθεση λόγω όλου αυτού. Δεν αποδεσμεύουν ποσότητες”. Και συμπλήρωσε “Σε δέκα μέρες πρόλαβαν να αυξηθούν τα λιπάσματα. Το Σάββατο το πρωί ξεκίνησε αν θυμάμαι καλά ο πόλεμος. Την Δευτέρα το πρωί, αν δεν κάνω λάθος, είδαμε τις αυξήσεις μέχρι εδώ στα Καλάβρυτα- του πετρελαίου και της βενζίνης, αμεσότητα και σε δέκα μέρες-εμείς σαν Συνεταιρισμός Καλαβρύτων παραγγείλαμε ένα φορτίο λίπασμα-είχε τότε 6 με 7 ή 8% (…)”.
Ενώ παράλληλα, επισήμανε ” (…) Είμαστε περίπου 20 με 25% σε όλα αυτά που χρησιμοποιούν οι αγρότες παραπάνω από το μέσο ευρωπαϊκό. Για ίδιες πολυεθνικές εταιρείες μιλάμε τώρα γιατί κάποια είναι μέρος πολυεθνικών προϊόντων. Αυτό δείχνει λοιπόν, ότι η αγορά πρέπει να γίνει σκληρή. Το φωνάζουμε. Και ένας είναι ο τρόπος. Ισχυρά πρόστιμα που θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Δυστυχώς, δεν έχουμε αγίους σε αυτή την κοινωνία (…)”.
Από την πλευρά του τώρα, ο κ. Ωραιόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, σχετικά με τα όσα δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος προανήγγειλε και μια αλλαγή στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ότι δηλαδή, το 15% θα έχει αναδρομική ισχύ από 15 Μαρτίου αντί για 1η Απριλίου για τα άλλα μέτρα και για το αν αυτό βοηθάει, υπογράμμισε “Ναι, πάρα πολύ, διότι ο Μάρτιος είναι η περίοδος υψηλότερης κατανάλωσης λιπασμάτων μέσα στη χρονιά. Όπως καταλαβαίνετε, το προϊόν μας είναι αρκετά εποχιακό. Οι καλλιέργειες ξεκινούν από τον Οκτώβριο, τα σιτηρά και πρακτικά λήγουν προς το καλοκαίρι, οπότε στη μέση της περιόδου αυτής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είναι οι υψηλότερες ζητήσεις (…) και χαιρετίζουμε τα μέτρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (…)”.
Πηγή ertnews.gr



