Αναστάτωση και προβληματισμός στον παραλιακό οικισμό – «Ξηλώνονται» τα παγκάκια του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καλαμάκι
Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στο Καλαμάκι, τον παραλιακό οικισμό του Δήμου Φαιστού, μετά και το δεύτερο «χτύπημα» – προηγήθηκε αυτό των «απάτητων παραλιών»- που ορίζει την απομάκρυνση των 18 παγκακίων που έχει τοποθετήσει, στα πλαίσια της πλούσιας δράσης του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου.
Μάλιστα η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, έγκειται στο γεγονός ότι τα παγκάκια έχουν τοποθετηθεί πίσω από τον παραλιακό δρόμο, προς την πλευρά του οικισμού, καταλαμβάνουν μόλις 18 τ.μ. σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Καλαμακίου, δεν έχουν γίνει ειδικές κατασκευές για την τοποθέτησή τους ούτε καν έχουν μπει βάσεις για την σταθεροποίησή τους στο έδαφος, απλά τοποθετήθηκαν εκεί, , κάτι που κάνει τον κόσμο να αναρωτάτε, τι θα ακολουθήσει και με άλλα «ανοιχτά» θέματα.
Ας μην ξεχνάμε, ότι το Καλαμάκι, είναι ένας παραλιακός τουριστικός προορισμός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μόνιμοι και επιλέγουν την περιοχή ως μόνιμο προορισμό τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο επαγγελματισμός και η φιλοξενία των ντόπιων, κατοίκων και επαγγελματιών, αποτελεί πραγματικό πόλο έλξης για τους τουρίστες και αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο ξανά και ξανά!
Από την άλλη, ο όμορφος παραλιακός οικισμός, έχει την τύχη να διαθέτει ανθρώπους δραστήριους που συμμετέχουν ενεργά σε φορείς όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος αλλά και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και προχωρούν σε δράσεις που κάνουν ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο το Καλαμάκι.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των δράσεων και με στόχο να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα και να κάνουν μια στάση στην βόλτα του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου τοποθέτησε τα παγκάκια τα οποία δυστυχώς τώρα καλείται να «ξηλώσει».
Όπως είπε μιλώντας στον «Α» ο Πρόεδρος του ΠΣ Καλαμακίου κ. Κώστας Πετρουλάκης (θα κάνουμε συμβούλιο στον Σύλλογο και τα παγκάκια θα απομακρυνθούν για να μπουν σε κάποια άλλα σημεία, αν και θεωρούμε ότι αυτό όλο που γίνεται είναι άδικο. Πήγαμε για να ομορφύνουμε τον τόπο μας και δεν κάναμε καμία ζημιά. Τα παγκάκια ούτε καν έχουν βιδωθεί στο έδαφος, απλά τοποθετήθηκαν εκεί….».
Η πρόθεση λοιπόν των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμακίου είναι να εφαρμόσουν τα όσα ορίζονται στο πρωτόκολλο απομάκρυνσης ωστόσο το ερώτημα παραμένει… Τι μέλλει γενέσθαι και τι έπεται μετά από αυτό;
Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες ημέρες που ανακοινώθηκαν «οι απάτητες παραλίες», το Καλαμάκι περιλαμβάνεται μέσα σε αυτές, κάτι που δεν συνάδει με την κοινή λογική για ένα παραλιακό οικισμό που ζει από τον τουρισμό και στηρίζεται σε αυτόν.
Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Φαιστού έχει αναλάβει δράση προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το Καλαμάκι και να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Το πρωτόκολλο απομάκρυνσης
Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ως «δώρο» από την Κτηματική Υπηρεσία , ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμακίου κ. Κώστας Πετρουλάκης έλαβε το πρωτόκολλο απομάκρυνσης τω παγκακίων από την Κτηματική Υπηρεσία.
Η κλήση ξεκάθαρη:
«Καλούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμακίου Δήμου Φαιστού δια το Προέδρου του Κωνσταντίνου Πετρουλάκη να προβεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5092/2024 (ΦΕΚ 33/04-03-224 τ.Α΄)εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος στην κατεδάφιση / άρση/απομάκρυνση όλων των κατασκευασμάτων όπως ρητά αναφέρονται στην από 22-11-2023 Τεχνική Έκθεση της Υπηρεσίας μας που συνοδεύει το παρόν και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του και ειδικότερα:
Των 18 ξύλινων παγκακίων που έχει τοποθετήσει εντός αιγιαλού στην περιοχή Καλαμάκι Δήμου Φαιστού. Το κάθε παγκάκι καταλαμβάνει έκταση 1.τμ. συνολική καταλαμβανόμενη έκταση 18 τμ με στοιχεία 0,1,2,…..16,17.».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά ότι τα παραπάνω αποτυπώνονται σε σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα και ορθοφωτοχάρτη ενώ αναφέρεται και η διαδικασία της «κατεδάφισης»….
«Η διαδικασία κατεδάφισης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σύμφωνα με την ………κτλ» και επίσης προστίθεται ότι «ολοκληρώνεται με την απόσυρση των πάσης φύσεων προϊόντων αυτής σε κατάλληλους προς τούτο χώρους ώστε ο αιγιαλός να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.».
Μάλιστα αναφέρεται ότι «λόγω της ύπαρξης αρχαιοτήτων, η άρση και η απομάκρυνση των κατασκευών θα πρέπει να γίνει με εποπτεία υπαλλήλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω καταστροφής τους. Ως εκ τούτου πρέπει να ενημερωθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου η η συναρμόδια Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων προκειμένου α προγραμματίσουν την απαιτούμενη εποπτεία».
Να επαναλάβουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμακίου, τα παγκάκια απλά τοποθετήθηκαν, χωρίς να μπουν βάσεις σταθεροποίησής τους στο έδαφος και χωρίς να γίνει κάποια παρέμβαση άλλη…
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν για ποια «περαιτέρω καταστροφή» γίνεται λόγος;
Όσον αφορά την «απόσυρση των πάσης φύσεων προϊόντων αυτής σε κατάλληλους προς τούτο χώρους ώστε ο αιγιαλός να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση» το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παγκάκια θα βρουν τον τόπο τους που λέει ο σοφός λαός. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου θα βρει τους χώρους να τα τοποθετήσει… Αυτό που δεν ξέρω αν θα βρούμε είναι ο δρόμος προς την περιβόητη ανάπτυξη αυτού του τόπου….
της Σοφίας Πλουτινάκη