Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Σαφάρι της ΑΑΔΕ και τσουχτερά πρόστιμα – Ξεκινούν έλεγχοι
Από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινά η επιβολή προστίμων από την ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες οχημάτων που συνεχίζουν να τα έχουν ανασφάλιστα.
Πρόκειται για την εφαρμογή του νέου, αυστηρότερου πλαισίου που προβλέπεται από τον νόμο 5113/2024 και έχει στόχο την καταπολέμηση της παραβατικότητας στον τομέα των οχημάτων.
Η νέα ρύθμιση ενεργοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά δύο φορές τον χρόνο, μέσω της διασύνδεσης των ασφαλιστικών εταιρειών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι θα αφορούν την ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, την καταβολή τελών κυκλοφορίας και τη διενέργεια ελέγχου ΚΤΕΟ.
Οι εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει να ειδοποιούν τους πελάτες τους, ώστε να προβούν εγκαίρως σε ασφάλιση του οχήματός τους, καθώς οι έλεγχοι πλησιάζουν.
Εκτιμάται ότι σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 500.000 ανασφάλιστα οχήματα στη χώρα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για παράνομη άρση ακινησίας, έως 10.000 ευρώ για κυκλοφορία με ξένες πινακίδες, και επιπλέον πρόστιμα ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος για καθυστέρηση στην υποβολή τελών ταξινόμησης. Για την περίπτωση των ανασφάλιστων, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, εκτός από το διοικητικό πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και ενδεχόμενες ποινικές συνέπειες σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.
Πηγή: dnews.gr