Αμείωτος ο ρυθμός του Εγκέλαδου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – «Δεν ξυπνάει» ηφαίστειο, επανέλαβε ο Ευθ. Λέκκας
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ενδεχόμενο ξύπνημα του ηφαιστείου τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, την ώρα που ο Βασίλης Καραστάθης διευκρινίζει ότι εν αναμονή αποκλιμάκωσης δεν ενδιαφέρουν τα μεγέθη αλλά ο ρυθμός της σεισμικότητας. Ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα επιμένει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και μεταξύ των αλλεπάλληλων δονήσεων καταγράφηκε και μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 19.15 με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 26 χιλιόμετρα ΒΒΔ της Ανάφης. Έξι τουλάχιστον σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα το πρωί. Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε: Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που από την Πέμπτη απέκλεισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews «η σεισμική και η ηφαιστειακή δραστηριότητα να επηρεάζουν η μία την άλλη, επανέλαβε ότι όσο κι αν λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο».
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σενάριο για «ξύπνημα» ηφαιστείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης καθησυχάζει για τους σεισμούς που φτάνουν τα 4,9 Ρίχτερ: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας«, είπε.
«Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλα είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Κατόπιν αυτοψίας των ειδικών, ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού είναι το παλιό λιμάνι λόγω των έντονων μορφολογικών κλίσεων και θα πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις.
Oι αυτοψίες στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.
Aκόμη 300 άνθρωποι με τρία δρομολόγια έφυγαν από τη Σαντορίνη. Στην Αμοργό το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε από γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο.
Πηγή ertnews.gr