Ακριβότερο από ποτέ θα είναι φέτος το Πασχαλινό τραπέζι
Ακριβότερο από ποτέ θα είναι το Πασχαλινό τραπέζι καθώς το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό τα προϊόντα τα οποία συνθέτουν το τραπέζι που θα στρωθεί την ημέρα του Πάσχα.
Το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι ακριβότερο για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι καταναλωτές καλούνται να προσαρμόσουν τις αγορές τους, αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις και προσφορές, προκειμένου να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους χωρίς να υπερβούν τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Βασικό κόστος το κυρίαρχο συστατικό του τραπεζιού, το αρνί. Φέτος η τιμή του θα φτάσει μέχρι και τα 16 ευρώ και σίγουρα αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές αγορές που θα κάνουν οι καταναλωτές.
Η τιμή στο αρνί έχει να κάνει κυρίως με την τιμή παραγωγού που φέτος κυμένεται από τα 8,5 μέχρι τα 9,5 το κιλό, μία τιμή που σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Λευτέρη Τριανταφυλλάκη είναι πολύ καλή για τους παραγωγούς. Αυτή η τιμή είναι που θα οδηγήσει το αρνί στην τιμή κοντά στα 15 ευρώ αν είναι ολόκληρο και γύρω στα 16 ευρώ αν είναι τεμαχισμένο. Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες κατά 2-3 ευρώ σε σχέση με πέρσι και έχει να κάνει αφενός με το μεγάλο κόστος παραγωγής αφετέρου με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι από το καλοκαίρι και έπειτα με την πανώλη και την ευλογιά.
Σήμερα ο σύνδεσμος κρεοπωλών νομού Ηρακλείου έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου όπου θα ζητήσει από τους καταναλωτές να στηρίξουν για μία ακόμα φορά το παραδοσιακό κρεοπωλείο που θα έχει σίγουρα ντόπιο αρνί. Οι κρεοπώλες σύμφωνα με τον πρόεδρο τους Λευτέρη Ντουράκη στήριξαν τους ντόπιους παραγωγούς στις δύσκολες τους στιγμές και έτσι και τώρα θα προμηθευτούν αρνιά μόνο από ντόπιους κτηνοτρόφους και δεν πρόκειται να εισάγουν αρνιά καθώς αυτό θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών. Όπως είναι λογικό η αυξημένη τιμή του αρνιού θα συμπαρασύρει και τις τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα που ετοιμάζουν για το Πάσχα πολλοί κρεοπώλες και δεν είναι άλλα από το κοκορέτσι και τα παραδοσιακά γαρδουμάκια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των κρεοπωλών στον Αντίλαλο είναι λογικό να είναι αυξημένες οι τιμές και σε αυτά τα προϊόντα όμως ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την ποιότητα τους και δεν έχει να φοβάται τίποτα απολύτως.
Όμως ακριβότερα είναι και όλα σχεδόν τα προϊόντα που συνθέτουν το Πασχαλινό τραπέζι με αποτέλεσμα το κόστος να είναι ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Χαρακτηριστικά οι ντομάτες είναι ακριβότερες κατά 30,3%, τα μήλα κατά 30,4% και τα πορτοκάλια κατά 27,8%. Οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 18,6%, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση 45,2%, με την τιμή του να φτάνει τα 9,83 ευρώ το λίτρο .
Το τσουρέκι, παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα, εμφανίζει αύξηση 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Στα σούπερ μάρκετ, τα 450 γραμμάρια πωλούνται από 2,25 έως 5,85 ευρώ, ενώ στα εξειδικευμένα καταστήματα, όπως φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, οι τιμές κυμαίνονται από 5,50 έως 11,50 ευρώ .
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορετικοί φορείς παρέχουν ποικίλες εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά το κόστος μεταξύ 89,04 και 130,04 ευρώ, ενώ το ΙΝΚΑ προβλέπει ότι το φετινό τραπέζι θα κοστίσει περίπου 335,88 ευρώ για 6-8 άτομα, σε σύγκριση με 334,50 ευρώ πέρυσι . Οι διαφορές αυτές αποδίδονται στις διαφορετικές μεθοδολογίες και στα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε κάθε εκτίμηση.
Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με τη μεσοσταθμική δαπάνη ανά νοικοκυριό να ανέρχεται σε 190 ευρώ. Από αυτά, τα 120 ευρώ θα αφορούν αγορές ειδών παντοπωλείου και τα υπόλοιπα 70 ευρώ θα διοχετευθούν σε προμήθειες άλλων ειδών, όπως δώρα .