Ακρίβεια: «Τσιμπάει» προς τα πάνω ο πληθωρισμός – Οι δείκτες που τροφοδότησαν την άνοδο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ακρίβεια: «Τσιμπάει» προς τα πάνω ο πληθωρισμός – Οι δείκτες που τροφοδότησαν την άνοδο

1 Απριλίου 2025 -

Βραχνάς για τα ελληνικά νοικοκυριά ο πληθωρισμός που τον Μάρτιο κινήθηκε οριακά υψηλότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθωρισμού θα κλίνουν προς τα πάνω με τις προοπτικές του αυξημένου προστατευτισμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και των δημογραφικών περιορισμών να χτυπάνε «καμπανάκια».

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Μάρτιο κατέγραψε μικρή άνοδο στο 3,1% από 3% τον Φεβρουάριο όταν στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης τα στοιχεία δείχνουν νέα μικρή επιβράδυνση στο 2,2% από 2,3% τον Φεβρουάριο. Εσθονία, Κροατία, Σλοβακία, Βέλγιο, Λετονία, Λιθουανία και Ολλανδία εμφάνισαν υψηλότερο πληθωρισμό έναντι της χώρας μας ενώ χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία κινούνται κοντά στον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΕ.

Στο 3,1% σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2025

Τι οδήγησε στο νέο «σκαρφάλωμα» του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τον ένατο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον ρυθμό ανόδου των τιμών σε τρόφιμα, ποτά και καπνό καθώς τον Μάρτιο κατεγράφη άνοδος 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο.

Με τα νέα δεδομένα να καθιστούν εξίσωση για δυνατούς λύτες την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων του μήνα οι καταναλωτές υιοθετούν ένα εντελώς νέο προφίλ αγορών τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με το «τέρας» της ακρίβειας.

Σημαντική αύξηση στον ρυθμό ανόδου των τιμών σε τρόφιμα στη Ελλάδα

Αν και το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και δεν έχει καταφέρει να ορθώσει ανάστημα σε φαινόμενα αισχροκέρδειας έχει το αίσθημα αυτοσυντήρησης και σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον έχει να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Από την επεξεργασία των δεδομένων η νέα τάση που παρατηρήθηκε είναι οι περισσότερες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ και τα λιγότερα χρήματα που δαπανώνται.

Η Ελλάδα κατέγραψε τον ένατο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Οδηγούν την «κούρσα» οι υπηρεσίες

Πίσω στα στοιχεία της Eurostat, οι υπηρεσίες παραμένουν για ένα ακόμα μήνα η ομάδα με την υψηλότερη ετήσια αύξηση παρά την αναιμική υποχώρηση του δείκτη στο 5,2% έναντι 5,3%. Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν μικρή αύξηση 0,2% τον Μάρτιο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατέγραψαν αύξηση 0,7% (από 1,4% τον Φεβρουάριο).

Ο δομικός εναρμονισμένος πληθωρισμός (χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια) εκτιμάται στο 3,9% τον Μάρτιο από 4,2% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Απριλίου.

Στην ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των «τροφίμων-ποτών και καπνού» αυξήθηκε επίσης. Κινήθηκε στο 2,9% από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές στις υπηρεσίες υποχώρησαν στο 3,4% από 3,7%. Τέλος, στην ενέργεια καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση καθώς κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,7% έναντι αύξησης 1,9% τον Φεβρουάριο.

Η πρόβλεψη του Πολ Κρούγκμαν

Τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο είχε προβλέψει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Πολ Κρούγκμαν. «Αν πρέπει να κάνω μια πρόβλεψη, αυτή θα είναι ότι θα έχουμε ίσως δύο άσχημα χρόνια ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου. Είναι ένα τεράστιο πείραμα που δεν θα έπρεπε να διεξάγουμε» είχε δηλώσει (ΕΡΤ) προ ολίγων ημερών.

Ανοδική τάση βλέπει η ΤτΕ

Πληθωρισμό στο 2,9% για φέτος «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος (από 2,5% προηγουμένως) κάτι που συνεπάγεται πως η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ) για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027.

Πηγή in.gr