Ακίνητα: Γιατί τα νότια προάστια «νικάνε» τα βόρεια [πίνακες] – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ακίνητα: Γιατί τα νότια προάστια «νικάνε» τα βόρεια [πίνακες] – Οικονομικός Ταχυδρόμος

3 Μαΐου 2024 -

Συνεχώς ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των νοτίων και βορείων προαστίων της Αθήνας καθώς οι προοπτικές των ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό αυτών γύρω από την Κηφισιά.

Στις δύο αυτές περιοχές εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση νεόδμητων κατοικιών, καθώς οι κατασκευαστές επιλέγουν σημεία, που προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και επιτρέπουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, λόγω των τιμών πώλησης.

Ακίνητα: Ο «αέρας» απειλεί χιλιάδες ιδιοκτήτες

Εκτός από την πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη θάλασσα, τα πλεονεκτήματα στις περιοχές αυτές είναι η καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση (γραμμή μετρό και γραμμή τραμ), ενώ σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους.

Η περιοχή γύρω από το Ελληνικό αποτελεί το σημείο στο οποίο έχουν επενδύσει πολλοί κατασκευαστές. H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Καβούρι, Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Σούνιο και Βάρη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον.

Το έργο του Ελληνικού και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού στα νότια προάστια αποτελεί τους βασικούς λόγους ανόδου των τιμών.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του εθνικού αερολιμένα από την περιοχή του Ελληνικού η ζήτηση κατοικίας άρχισε να αυξάνεται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αργότερα με την έλευση του μετρό, τα έργα ανάπλασης του φαληρικού όρμου και τον θετικό αντίκτυπο από τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαχύθηκε σε μεγαλύτερη έκταση.

Οι τιμές στα νότια προάστια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του δικτύου REMAX, σύμφωνα με τα οποία υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια Προάστια σημειώνοντας πολύ σημαντικές αυξήσεις στα νεόδμητα κατά μέσο όρο 15,8%.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τ.μ. παρουσίασαν οι περιοχές Βάρης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Στα μεταχειρισμένα, η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο 17,2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρήθηκαν στις περιοχές, Βάρη, Βούλα και Ελληνικό.

Στις νέες κατασκευές και ιδιαίτερα στην Γλυφάδα γύρω από την περιοχή του Γκολφ, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων διαθέτουν ιδιωτική πισινά στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, κοινόχρηστη αίθουσα γυμναστικής καθώς και αίθουσα αναμονής επισκεπτών.

Τα βόρεια προάστια

Ανέκαθεν υπήρξαν μια από τις πιο ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας τα βόρεια προάστια, λόγω της καλής ποιότητας που προσφέρουν.

Στην περιοχή των Βορείων Προαστίων, τόσο τα νεόδμητα όσο και τα μεταχειρισμένα ακίνητα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα στα νεόδμητα καταγράφεται μέση αύξηση 7,6% και στα μεταχειρισμένα 11,4%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 4.255 ευρώ και 2.828 ευρώ αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι ξένοι αγοραστές να στρέφονται στα νότια προάστια, το ελληνικό κοινό όμως ψηφίζει Κηφισιά, Εκάλη, Φιλοθέη, Πολιτεία και Ψυχικό, ειδικά όταν οι κατοικίες είναι πράσινων προδιαγραφών.

Οι νέες κατασκευές τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με αποτέλεσμα νεόδμητα ακίνητα καθώς και εμπορικά να πωλούνται σε υψηλές τιμές.

Πηγή ot.gr