Αγορές – Ημερήσια ενημέρωση: Επιφυλακτικές επενδυτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (19/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας. Κάθε χρόνο στις 19 Ιουνίου γιορτάζεται το τέλος της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε στο στόχο του 2% τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
του Παντελή Μάνου
Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβεβαιώθηκε στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%. Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, η χώρα μας βρί-σκεται στην πέμπτη θέση της ευρωζώνης.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), τη Φινλανδία (0,4%) και την Ιταλία (0,8%), ενώ τα υψηλότερα σημειώθηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,3%). Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός τον προηγού-μενο μήνα, μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε δεκατέσ-σερα.
Σε εγχώριο επίπεδο, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία συντάσσεται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Η ανά-πτυξη αναμένεται να ανακτήσει δυναμική, υποστηριζόμενη από την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη σταθερή ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, φθάνοντας στο 2,2% και 2,3% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί με μέτριο ρυθμό, υποχωρώντας στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο στα-διακά, λόγω του συνεχούς υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών, η οποία τροφοδοτείται από τις πιο σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την πρό-σφατη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επεν-δυτική βαθμίδα από τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την α-νάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βρα-χυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα. Οι ακα-θάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2024 και το 2025 είναι χαμηλές, λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους, ενώ διατηρεί ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και έχει διατηρήσει συνεχή πρόσβαση στην αγορά.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,15%, στο Πα-ρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,52%, στη Μαδρίτη ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,13%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,24% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,20%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1426,20 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,27%.
Ομόλογα
Μικρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,41%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,20%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 4 bps στο 3,93%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,30%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3,15% με αύξηση της απόδοσης κατά 3 bps, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,61%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,13%, στα 81,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με οριακή κέρδη 0,05%, βρίσκεται στα $ 85,37.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετα-νικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0751 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 158,90 γιεν/δολ.
Ελαφρώς πτωτικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύο-νται στα 2341,60 δολ./ουγκιά. Σε αντίστοιχη μικρή καθοδική πορεία και το ασήμι, που παραμένει-κοντά στα 30 δολάρια ανά ουγκιά.
Πηγή ertnews.gr