Μητσοτάκης: Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια, 30% πιο υψηλές οι τιμές στα σούπερ μάρκετ από ότι πριν 3 χρόνια – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μητσοτάκης: Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια, 30% πιο υψηλές οι τιμές στα σούπερ μάρκετ από ότι πριν 3 χρόνια – Οικονομικός Ταχυδρόμος

25 Απριλίου 2024 -

Εφ’ ‘ολης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο νούμερο ένα θέμα που αναδεικνύει η ίδια η κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια ο πρωθυπουργός τονίζει πως «αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει». Στο μεταξύ κάνει στροφή στα λεγόμενά του λέγοντας πλέον πως η ακρίβεια «δεν είναι μόνο εισαγόμενη (…)» αναγνωρίζει πως αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» εστιάζοντας στον «επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα».

Σούπερ μάρκετ: Επέλαση της ιδιωτικής ετικέτας παρά τις συγκρατημένες ανατιμήσεις

Ευλογώντας τα γένια του τονίζει πως «η οικονομία πάει καλά οι μισθοί αυξάνονται. Και ο μέσος και ο κατώτατος. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, άρα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έκτακτες βοήθειες υπάρχουν, στον βαθμό που η οικονομία μπορεί να τις αντέξει, με έμφαση στους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα».

Διέκρινε πως ο πληθωρισμός αρχίζει να δείχνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως αναγνωρίζει ότι οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα σημείωσε ότι πληρώνονται.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο ανταγωνισμός και η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αποτελούν απαντήσεις στην ακρίβεια.  «Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση, όπως είναι και ο ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, όπως είναι και εργαλεία όπως ο «e-Καταναλωτής», τον οποίον θα ξαναπαρουσιάσουμε σε βελτιωμένη εκδοχή, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει για 3.000 κωδικούς ποιο σούπερ μάρκετ έχει το πιο φθηνό «καλάθι». Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι μιλάμε πολύ για το σούπερ μάρκετ αλλά το σούπερ μάρκετ στατιστικά είναι το 22% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Δεν μιλήσαμε καθόλου για την ενέργεια, όπου οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες», ανέφερε.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot

Σε ό,τι αφορά άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι «μάς ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά, λέει: «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».

«Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση συνολικά ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους όμως που δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος που ανεβαίνει στην Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Στη χώρα μας περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας, φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο», αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως είναι «ελάχιστοι οι celebrities» που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και βάζει τον πήχη για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου το 33,1%, ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Σε επίπεδο βουλευτών έθεσε στόχο να εκλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές από τη ΝΔ «γιατί η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία καθώς πρέπει να διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατιά συμμαχία του μέτρου και της λογικής για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα».

Οχι σε πρόωρες εκλογές

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο καλό, λέει πως «δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, απλά η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη» αποκλείοντας να προκηρυχθούν εκλογές.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα χθεσινά έκτροπα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Βουλής.

Η ακροδεξιά πολυκατοικία

Στην ακροδεξιά πολυκατοικία ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τρία κόμματα. «Το κάθε ένα από αυτά τα τρία κόμματα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο» ανέφερε.

Τόνισε ότι οι «Σπαρτιάτες» τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πατάει πάνω σε ρύθμιση που ψήφισε και υποστήριξε η ΝΔ κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, «όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλλουν», διευκρινίζοντας πως αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις. Εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

Τέμπη: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη

Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, ότι γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. «Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο.

Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε ‘’μπάζωμα’’ ή ‘’ξεμπάζωμα’’, γιατί βλέπετε ότι αλλάζουν οι ορολογίες κάθε τρεις και λίγο… Όσο γνωρίζω εγώ, και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό θα το κρίνει τελικά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα πιστέψει ή λίγοι θα πιστέψουν αυτό το οποίο θα πω εγώ. Θα πιστέψουν, όμως, τη Δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες οι οποίοι μπήκαν, και δεύτεροι, για να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία είπε ο πρώτος πραγματογνώμονας για το περιστατικό αυτό» επισημαίνει.

Πηγή:in.gr

Πηγή ot.gr