Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές – Τι θα ισχύσει για τις αναπληρώτριες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές – Τι θα ισχύσει για τις αναπληρώτριες

23 Απριλίου 2024 -

Εξέλιξη σε σχέση με την προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα μητρότητας οι αναπληρώτριες αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αναπληρώτριες για να λάβουν το επίδομα να πρέπει να έχουν το μίνιμουμ των ενσήμων το οποίο είναι το 200.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Η ψηφιακή αίτηση θα πραγματοποιείται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

Για 9 μήνες το ποσό θα είναι 830 ευρώ ανά μήνα. Συνολικά θα είναι 7.470  ευρώ, δηλαδή καθαρά 706 ευρώ επί 9 μήνες, σύνολο 6.354 ευρώ, που αφορά ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Οι προϋποθέσεις είναι να βρίσκονται ασφαλιστικά ενήμερες, να μην έχουν δηλαδή οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Θα έχει αναδρομική ισχύ και θα ισχύσει για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η καταβολή θα ξεκινήσει από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

 

Πηγή: ot.gr