Αγροτικό πετρέλαιο: Σήμερα η καταβολή του ΕΦΚ ύψους 41 εκατ. ευρώ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αγροτικό πετρέλαιο: Σήμερα η καταβολή του ΕΦΚ ύψους 41 εκατ. ευρώ

2 Απριλίου 2024 -

Σε 41 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα καταβληθεί σήμερα σε 300.000 περίπου δικαιούχους για την προκαταβολή του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από την Κοζάνη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, «θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής μετά από διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με το ΥπΑΑΤ. Είναι μια διαδικασία που ζήτησαν οι ίδιοι οι αγρότες για να είναι δικαιότερη και πιο διάφανη η κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ, ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ όπως ανακοίνωσε την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι επόμενες πληρωμές

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι δεν θα κρύψει κανείς τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΟΕΠΕΚΕΠΕ τα οποία είναι:

– Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.

– Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.

– Άνοιγμα, σήμερα, της πλατφόρμας για το ΟΣΔΕ.

– Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα,

– Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο

Ελληνοποιήσεις και έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις, επισήμανε ότι οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων σε σημεία λιανικής και στις πύλες εισόδου, όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά θα ενταθούν. Ειδικά για το μέλι προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν και κάνουν παιγνίδια σε βάρος των μελισσοκόμων».

Ο υπουργός ανήγγειλε ελέγχους εν όψει του Πάσχα στο κρέας και στα αυγά, και τόνισε ότι η προστασία των ελληνικών προϊόντων «είναι ένα προσωπικό στοίχημα, για τον ίδιο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν».

 

Πηγή: in.gr