Στήριξη της ευρεσιτεχνίας από την Ελλάδα, ενόψει επενδύσεων στο φάρμακο
Την στήριξη της χώρας μας στην καινοτομία των φαρμάκων εξασφάλισε η διεθνής φαρμακοβιομηχανία κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 20 μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών ομίλων και πέντε εκπροσώπους διεθνών συνδέσμων της φαρμακοβιομηχανίας, στις 2-3 Απριλίου.
Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, με την οποία επιχειρείται ο περιορισμός του χρόνου προστασίας δεδομένων για την ευρεσιτεχνία στον τομέα του φαρμάκου, έρχονται μετά την απόρριψη πρότασης για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πρόκειται για κυρίαρχο ζήτημα της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εκφράζοντας την αντίθεσή της, είχε συναντήσεις με τον Καγκελάριο Σόλτς και τον Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίοι επίσης έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στη σχετική ευρωπαϊκή πρόταση.
Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA) Αλβέρτος Μπουρλά επεσήμανε την αντίθεση του κλάδου στη νέα ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία θα μπορούσαν να προμηνύουν σημαντικές επενδύσεις.
Λιγότερη έρευνα στην Ε.Ε.
Παρότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για τις επενδύσεις, η συζήτηση εστίασε στον τομέα της έρευνας, καθώς η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει πάνω από 250 δις. δολ. το χρόνο στον τομέα αυτό. Μόνο που ενώ τα ποσά αυτά μοιράζονταν μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης πριν 20 χρόνια, τώρα, η διαφορά των επενδύσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δις. δολ., υπέρ των ΗΠΑ, σημαίνοντας αντίστοιχα, τις χαμένες ευκαιρίες της Ευρώπης.
Πλεονέκτημα της Ελλάδας
Στις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν μεταξύ φαρμακευτικών και Ελλάδας στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας την πρόθεσή του και για ενδεχόμενες παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απαιτούμενη προβλεψιμότητα, ώστε οι φαρμακευτικές να επενδύσουν στη χώρα για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Οι εκπρόσωποι των διεθνών φαρμακευτικών οίκων, αναγνώρισαν ως πλεονέκτημα της χώρας μας την έξοδο από την οικονομική ύφεση, όμως συνέδεσαν τις επενδύσεις του κλάδου με το συνολικό περιβάλλον δραστηριοποίησης των φαρμακευτικών στη χώρα.
Εστιάζοντας σε επενδύσεις για κλινικές μελέτες, ζήτησαν νομοθεσία, ευέλικτη, που θα απομακρύνει τα σημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς και ρυθμιστικό πλαίσιο που να διευκολύνει την κλινική έρευνα.
Χρηματοδότηση της καινοτομίας
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, καθώς και της τιμολόγησης των φαρμάκων σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία.
Στον αντίποδα, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και π. αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εστίασε στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, τονίζοντας πως ικανός αριθμός διεθνών επενδυτών, έχει ήδη αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα.
Πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, της ψηφιακής υγείας, των κλινικών μελετών και των βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών, με τις ανάλογες επενδύσεις.
Πηγή ot.gr