Ο Έλον Μασκ λέει ότι θεραπεύει την τύφλωση με τσιπ υπολογιστών εγκεφάλου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο Έλον Μασκ λέει ότι θεραπεύει την τύφλωση με τσιπ υπολογιστών εγκεφάλου

27 Μαρτίου 2024 -

Πριν τέσσερις μέρες η startup ανάπτυξης διεπαφών υπολογιστών εγκεφάλου του Έλον Μάσκ, Neuralink, παρουσίασε την τελευταία της έρευνα ζωντανά στο Χ δείχνοντας τον 29χρονο τετραπληγικό Nolan Arbaugh να παίζει σκάκι και ακόμη και το βιντεοπαιχνίδι «Civilization VI» στον φορητό υπολογιστή του.

Το επόμενο προϊόν της Neuralink που θα αποκαταστήσει την όραση σε όσους δεν μπορούν να δουν πλήρως, θα ονομάζεται «Blindsight» είπε ο ίδιος, γράφει ο Independent. Θα ακολουθήσει το “Telepathy”, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για να επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν έναν υπολογιστή μόνο με τον εγκέφαλό τους. Το σύστημα Blindsight δουλεύει ήδη σε πιθήκους, ισχυρίστηκε τώρα ο Μασκ. «Η ανάλυση θα είναι χαμηλή στην αρχή, όπως τα πρώιμα γραφικά της Nintendo, αλλά τελικά μπορεί να ξεπεράσει την κανονική ανθρώπινη όραση», αναφέρει ο Independent.

Στο tweet του, ο Μασκ επανέλαβε επίσης ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ή δεν τραυματίστηκε σοβαρά από συσκευή Neuralink». Δεδομένων των άφθονων στοιχείων για το αντίθετο, οι ισχυρισμοί του κάθε άλλο παρά πειστικοί είναι. Η Neuralink έχει επικριθεί από ρυθμιστικές αρχές και ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά με τη μεταχείριση των πιθήκων που αποτελούν βασικό μέρος της πειραματικής της δουλειάς. Φυσικά, χωρίς κανένα βαθμό διαφάνειας,είναι αδύνατο να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί του Μασκ.

Χωρίς να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το Blindsight, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαντέψουμε σε αυτό το σημείο. Εάν το Neuralink παρακάμπτει τόσο το μάτι όσο και το οπτικό νεύρο, η συσκευή θα μπορούσε να διατεθεί σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.