Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές τον Φεβρουάριο
Τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές μεταξύ άλλων σε μοσχάρι, νωπά ψάρια και αυγά, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο 2024, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, που «υπόσχονται» μεσοσταθμικές μειώσεις περίπου 15%. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο αν και οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα επιβραδύνθηκαν, αρκετά προϊόντα πρώτης ανάγκης συνέχισαν την… ανιούσα.
Σε μηνιαία βάση ο ΓΔΚ στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κατέγραψε πτώση 0,1%, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε:
- ψωμί και δημητριακά,
- χοιρινό,
- πουλερικά,
- αλλαντικά,
- γιαούρτι,
- τυριά,
- λαχανικά (γενικά).
Μέρος της μείωσης αυτής, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε:
- μοσχάρι,
- νωπά ψάρια,
- αυγά,
- μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το 2023, οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2024, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 3%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
Για την κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται άνοδος κατά 3,39% τον Ιανουάριο 2024. Όσον αφορά τις κατηγορίες με λοιπά ταχυκίνητα είδη παντοπωλείου μη τροφίμων καταγράφεται πληθωρισμός της τάξης του 0,81%.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ έδειξαν τα εξής:
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις κατηγορίες:
- Χαρτικά, πάνες & σερβιέτες: -6,12%
- Γάλα και χυμοί: -4,15%
- Γιαούρτια και λοιπά γαλακτοκομικά: -4.11%
- Αλλαντικά: -2,11%
- Τυροκομικά: -1,79%
Σημειώνεται ότι στα γαλακτοκομικά, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς και της μείωσης στις τιμές παραγωγού.
Μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις κατηγορίες:
- Τροφές και είδη για κατοικίδια: +12.08%
- Νερά και αναψυκτικά: +10,48%
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +9,59%
- Έτοιμα γεύματα: +8,20%
- Βρεφικές και παιδικές τροφές: +6,98%
Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και των ακραίων κλιματικών φαινομένων.
H κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο, καταγράφει αύξηση κατά 5,18%. Η συγκρατημένη αύξησή της οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα λοιπά προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.).
Πηγή: dnews.gr