Στη Βουλή δικογραφία κατά του Αλέξη Τσίπρα μετά από μήνυση του Κυριάκου Βελόπουλου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στη Βουλή δικογραφία κατά του Αλέξη Τσίπρα μετά από μήνυση του Κυριάκου Βελόπουλου

4 Νοεμβρίου 2026 -

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου στον Άρειο Πάγο, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας, σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «τα πήρε» για να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες το 2019.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της σχετικής δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να συνυπογράψουν αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς το κόμμα του διαθέτει 11 βουλευτές, ενώ, μια τέτοια πρόταση απαιτεί 30 υπογραφές.

Η αναφορά κατατέθηκε στις 8 Ιουλίου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να ζητεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του Άδωνι Γεωργιάδη και τη διαπίστωση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Είχε προηγηθεί τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Υγείας, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε χρήματα προκειμένου να προχωρήσει στις συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, επικαλούμενος παλαιότερες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Ιούνιο του 2019, λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος Κοντονής είχε ασκήσει έντονη κριτική σε επιμέρους διατάξεις, χρησιμοποιώντας τους χαρακτηρισμούς «φωτογραφικές διατάξεις» και «ακραία πράξη διαπλοκής».

Πηγή: tanea.gr