Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στα 3,82 δισ. εκτινάχθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου
Τα 3,82 δισ. ευρώ άγγιξαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Αύγουστο αυξημένες κατά 552 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,023 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απότομη άνοδο μέσα σε έναν μόλις μήνα.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο 1,023 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 3,82 δισ. ευρώ.
Στην κορυφή της λίστας των οφειλετών παραμένουν τα νοσοκομεία τα οποία οφείλουν 1,331 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, ποσό αυξημένο κατά 93 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2026, όταν οι οφειλές είχαν ανέλθει σε 1,238 δισ. ευρώ.
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 733 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 681 εκατ. ευρώ του Ιουλίου με σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων να συνδέεται με την απονομή συντάξεων. Οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στα 329 εκατ. ευρώ, από 314 τον Ιούλιο, καταγράφοντας, έστω και μικρή αύξηση.
Αύξηση κατέγραψαν και τα χρέη των Νομικών Προσώπων. Διαμορφώθηκαν στα 250 εκατ. ευρώ (από 241 εκατ. που ήταν ένα μήνα πριν) με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα να είναι αρνητική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 61 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ άλλα 36 εκατ. ευρώ αφορούν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι επιστροφές
Οι εκκρεμείς επιστροφές εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο στα 1,023 δισ. ευρώ, από 629 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 394 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.
Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρου, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 158 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).
Οι λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών έφτασαν τα 90 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν από 375 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε 775 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
Πηγή: OT



