Συνταξιούχοι: Έφτασαν τις 300.000 αυτοί που εργάζονται
Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των συνταξιούχων που επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους μετά τη συνταξιοδότηση. Ειδικά στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν το 2025 ένας στους δύο εξακολούθησε να εργάζεται μετά την έξοδο στη σύνταξη.
Περίπου 298.600 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ ότι συνεχίζουν να εργάζονται, γεγονός που – εν πολλοίς – αποδίδεται στην ανάγκη να συμπληρώσουν το εισόδημα τους καθώς η κύρια σύνταξη κινείται γύρω ή κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 91.500 εργάζονται ως μισθωτοί, 72.100 ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, ενώ τη μεγαλύτερη ομάδα αποτελούν 135.000 αγρότες. Από αυτούς, δικαίωμα σε υψηλότερη σύνταξη έχουν 163.600 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές.
Αντίθετα, οι συνταξιούχοι αγρότες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών και , ως εκ τούτου, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για πρόσθετη προσαύξηση της σύνταξής τους.
Μέχρι ώρας, 10.278 δικαιούχοι εισπράττουν αυξημένες συντάξεις, με την προσαύξηση σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνά τα 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν. Προϋπόθεση να εισπράξουν την προσαύξηση της σύνταξης είναι η διακοπή της εργασίας.
Το υπουργείο εξετάζει νομοθετική ρύθμιση
Ωστόσο το το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει τον επαναϋπολογισμό της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων ανά πενταετία, αντί της σημερινής πρακτικής, σύμφωνα με την οποία η προσαύξηση υπολογίζεται σωρευτικά μετά τη διακοπή της απασχόλησης.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ο υποψήφιος εργαζόμενος συνταξιούχος θα πρέπει – υποχρεωτικά – να δηλώσει την απασχόλησή τους στην σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.
Στην πλατφόρμα δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e -ΕΦΚΑ ή και ασφαλιστικών εισφορών. Στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ασφαλιστικού ταμείου δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχου, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και η κατηγορία απασχόλησης.
Η παράλειψη δήλωσης της έναρξης απασχόλησης επισύρει χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Κατά τη διάρκεια της απασχόλησή του ο εργαζόμενος συνταξιούχος καταβάλει ειδικό πόρο ο οποίος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της απασχόλησης: Για τους μισθωτούς η κράτηση αφορά το 10% στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές τους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στη μηνιαία εισφορά σύνταξης.
Μετά τη διακοπή της απασχόλησης του εργαζόμενου συνταξιούχου προβλέπεται προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Η μόνιμη μηνιαία προσαύξηση υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% για κάθε έτος εργασίας επί των μεικτών αποδοχών ή επί του πλασματικού μισθού.
Πηγή: ΟΤ



