Πλεύρης: Η Κρήτη στο επίκεντρο του μεταναστευτικού – Τι είπε για τις μεταφορές και τις ροές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πλεύρης: Η Κρήτη στο επίκεντρο του μεταναστευτικού – Τι είπε για τις μεταφορές και τις ροές

24 Αυγούστου 2026 -

Στην Κρήτη και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για τις μεταφορές μεταναστών από το νησί προς δομές του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως ανέφερε, η Κρήτη αποτελεί αυτή την περίοδο ένα από τα βασικά σημεία πίεσης στο μεταναστευτικό, καθώς οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι αφίξεις στην Κρήτη έχουν φτάσει περίπου τις 12.000.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της κατάστασης, έχει ξεκινήσει η μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη προς τη Σάμο και τη Λέσβο. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι μετακινήσεις αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε επιβάρυνση των δομών των νησιών.

Όπως εξήγησε, βασική προϋπόθεση για κάθε νέα μεταφορά είναι να έχει προηγηθεί αποσυμφόρηση των δομών. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στη Σάμο μεταφέρθηκαν 205 άτομα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη δομή 229 άτομα.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η επιλογή της Σάμου και της Λέσβου συνδέεται και με την εμπειρία που διαθέτουν οι συγκεκριμένες δομές στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας ότι μέσα σε έναν χρόνο οι αφίξεις στη χώρα έχουν μειωθεί κατά περίπου 20.000. Για την κατάσταση στην Κρήτη, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές πιέσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης περιέγραψε ουσιαστικά δύο διαφορετικά μέτωπα στο μεταναστευτικό: από τη μία την Τουρκία, το Ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο και από την άλλη την Κρήτη και τη Λιβύη. Για την περιοχή της Κρήτης, το υπουργείο επιχειρεί να διαχειριστεί τις αυξημένες αφίξεις με μετακινήσεις προς άλλες δομές της χώρας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ροών από τη Λιβύη.

 

«Τα ήρεμα νερά δεν σημαίνουν υπαναχώρηση»

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών» δεν σημαίνει αλλαγή των ελληνικών θέσεων.

Όπως ανέφερε, η επιλογή του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης αφορά τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και όχι υποχώρηση από τις εθνικές θέσεις.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η χώρα θα αντιδράσει, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ακόμη ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό έχει συμβάλει στη μείωση των ροών, καθώς υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των λιμενικών αρχών των δύο χωρών όταν εντοπίζονται κινήσεις μεταναστών στα τουρκικά παράλια.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ελλάδα παραμένει σε ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης ή νέα πρόκληση.