Τέλος χρόνου στις 22 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων – Από την Τρίτη ξεκινούν οι έλεγχοι
Η προθεσμία για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων λήγει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, με τις δηλώσεις που είχαν κατατεθεί έως το πρωί της 19ης Ιουνίου να ανέρχονται σε 574.894, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να ολοκληρώσουν τους καθαρισμούς και να φροντίζουν τη συντήρηση των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι πολίτες οφείλουν να υποβάλουν δήλωση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου, https://akatharista.apps.gov.gr. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής μέσω ΚΕΠ ή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, από την Τρίτη 23 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι εφαρμογής του μέτρου. «Θα πρέπει να έχουν τελειώσει και από την Τρίτη μπαίνουμε για τους ελέγχους», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι οι δήμοι έχουν την κύρια αρμοδιότητα, με τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες θα επιθεωρήσουν τις περιοχές ευθύνης τους και «θα περιδιαβούν όλους τους δρόμους και θα δούνε πού είναι τα ακαθάριστα», ώστε να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπου απαιτείται.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, καθώς η απόφαση βασίστηκε στις εισηγήσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. «Η παράταση έχει δοθεί. Κλείνει το περιθώριο στις 22 του μήνα. Δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, γιατί η κλιματική κρίση δεν μας δίνει παράταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συσκέψεις με δήμους και Πυροσβεστική
Σε πρόσφατη σύσκεψη με τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής, ο κ. Τουρνάς κάλεσε τους δήμους να ολοκληρώσουν άμεσα τις εργασίες που τους αναλογούν και να διευκολύνουν τους πολίτες στη διαχείριση των υπολειμμάτων καθαρισμού. Ζήτησε επίσης να οριστούν και να γνωστοποιηθούν σημεία συγκέντρωσης κλαδεμάτων και φυτικών υπολειμμάτων, ώστε να διευκολυνθεί η απόθεση των υλικών.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και ανώτατων στελεχών, με αντικείμενο τους καθαρισμούς οικοπέδων και τους επερχόμενους ελέγχους.
Πρόστιμα και κυρώσεις
Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται τα εξής:
– Πρόστιμο 500 ευρώ για μη καθαρισμό και μη υποβολή δήλωσης.
– Πρόστιμο 100 ευρώ αν έχει γίνει καθαρισμός αλλά δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
– Για μη καθαρισμό οικοπέδου ή ακάλυπτου χώρου, 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ και ανώτατο 2.000 ευρώ.
– Αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον δήμο με καταλογισμό δαπάνης.
– Ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης (φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ).
Οι απαιτούμενοι καθαρισμοί
Οι καθαρισμοί αφορούν κυρίως περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών, καθώς και εκτάσεις σε ακτίνα έως 100 μέτρων από αυτές, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
* Απομάκρυνση ξηρής βλάστησης και φυτικών υπολειμμάτων
* Κλάδεμα δέντρων και αραίωση θάμνων
* Συλλογή και μεταφορά υλικών καθαρισμού
* Απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων
* Διατήρηση χαμηλού φορτίου καύσιμης ύλης καθ’ όλη την περίοδο υψηλού κινδύνου
Πηγή: tanea.gr


