«Κίτρινος» συναγερμός στην Ανατολική Κρήτη – Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Ηράκλειο και Λασίθι
Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού και σήμερα (18.06.2026) με την αστάθεια που έπληξε με βροχές και μπόρες την Ελλάδα να υποχωρεί και να ενισχύονται οι βόρειοι άνεμοι, ειδικά στο Αιγαίο. Ο κίνδυνος εκδήλωσης για φωτιά είναι ήδη στην κατηγορία 3, για αρκετές ανατολικές περιοχές της χώρας.
Τις επόμενες 4 ημέρες, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς. Για σήμερα, αναμένονται λίγες μπόρες σε Στερεά Ελλάδα, ανατολική Μακεδονία και Πελοπόννησο αν και τα φαινόμενα προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστάθειας, αναφέρει η μετεωρολόγος του Ertnews, Όλγα Παπαβγούλη.
Δείτε σε ποιες περιοχές θα πνέουν ισχυροί οι άνεμοι:
H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθεί μεταξύ 32 και 34 βαθμών και τοπικά στα δυτικά θα φτάσει τους 35 βαθμούς.
Την Παρασκευή αναμένεται να εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές σε βόρεια Θεσσαλία και Μακεδονία. Και εκείνη την ημέρα, οι ενισχυμένοι βοριάδες θα περιορίσουν την έκταση των φαινομένων.
Οι άνεμοι θα πνέουν έως 7 μποφόρ ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 8 μποφόρ, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και άλλη πτώση, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 31 βαθμούς Κελσίου.
Στα δυτικά το θερμόμετρο μπορεί να δείξει και 35 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς:
Το Σαββατοκύριακο τα ισχυρά μελτέμια θα πνέουν έως 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.
Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και τη Δευτέρα, με τους βοριάδες να διατηρούνται ισχυροί στο Αιγαίο και τη θερμοκρασία να παραμένει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Κίτρινος συναγερμός για φωτιά σε 11 περιοχές
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας:
- Αττική και περιοχές στην Εύβοια
- Μυτιλήνη, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Κάσο
- Ηράκλειο και Λασίθι

Σύμφωνα και πάλι με την Όλγα Παπαβγούλη, από εδώ και πέρα απαιτείται αυξημένη προσοχή στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, καθώς ο συνδυασμός των ισχυρών βοριάδων, της χαμηλής υγρασίας και της σταδιακής ξήρανσης της βλάστησης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς.



