Ξεμπλοκάρουν με απόφαση πληρωμές 171 εκατ. σε παλιά Leader, Μεταποίηση, Αντιχαλαζικά, Συμβούλους - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ξεμπλοκάρουν με απόφαση πληρωμές 171 εκατ. σε παλιά Leader, Μεταποίηση, Αντιχαλαζικά, Συμβούλους

17 Ιουνίου 2026 -

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην ανάθεση του ελέγχου των δικαιολογητικών πληρωμής και την έγκριση (αναγνώριση και εκκαθάριση) των πληρωμών των δικαιούχων για προγράμματα του ΠΑΑ 2014-2022, όπως Leader, Αγροτική Μεταποίηση, Αντιχαλαζικά και Αγροτικούς Συμβούλους ενώ αναμένεται παρόμοια απόφαση για τα παλιά Σχέδια Βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες (β’ δόση).

Με τη σχετική απόφαση ανατίθενται καθήκοντα ελέγχου και πληρωμής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, στον ΕΛΓΑ και στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Ενδεικτικά τα ποσά που «ξεκλειδώνουν» είναι 41,7 εκατ. ευρώ για Leader, 41,7 εκατ. για Συμβούλους, 6 εκατ. ευρώ για Αντιχαλαζικά, 80 εκατ. ευρώ για Μεταποίηση.

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση 

Αναλυτικότερα, ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές για τα εξής Μέτρα του ΠΑΑ:
– Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων Δράση 1: Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για ανειλημμένα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων που χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του μεταβατικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2020/2220 (Δημόσια έργα<2,2 εκ. ευρώ)

– Ανειλημμένα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (Δημόσια έργα<2,2 εκ. ευρώ)

– Ανειλημμένα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (Δημόσια έργα<2,2 εκ. ευρώ)

– Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων (ανειλημμένα >600.000 €)

– Επενδύσεις στη βιοασφάλεια των παραγωγικών ζώων (ανειλημμένες υποχρεώσεις για προστασία από την πανώλη χοίρων)

– Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές (δημόσιες επενδύσεις-ανειλημμένα)

– Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για συνεργασίες που αφορούν σε προϊόντα περιφερειακής εμβέλειας ή συνεργασίες φορέων εντός της συγκεκριμένης περιφέρειας (Ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου16, Υπομέτρου 16.1-16.5)

– Ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 19 LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) Για τις πράξεις στις οποίες δικαιούχος είναι η οικεία Περιφέρεια της ΟΤΔ και ταυτόχρονα, είτε φορέας μέλος της ΕΔΠ, είτε φορέας μέλος του Δ.Σ., είτε φορέας μέτοχος του εταιρικού σχήματος που έχει συστήσει την ΟΤΔ (Ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 19, Υπομέτρου 19.2 – ΔΗΜΟΣΙΑ)

– Υπομέτρου 19.2 – Ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 19 LEADER, (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) Υπομέτρου 19.3 – Σχέδια Διατοπικής και Διακρατικής Συνεργασίας

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες γεωργών και λοιπών ενδιαφερόμενων ομάδων (stakeholders) (ανειλημμένα)

– Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές (Ιδιωτικές επενδύσεις)

– Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές (ιδιωτικές επενδύσεις-ανειλημμένα).

 

Πηγή: agronews.gr