Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διπλωματικών συνομιλιών στο Πακιστάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, με τις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ιράν να ανταλλάσσουν γραπτά κείμενα στα οποία περιγράφονται τα θέματα που συζητήθηκαν.
Οι συνομιλίες έχουν πλέον εισέλθει στο «στάδιο των εμπειρογνωμόνων», στο οποίο επιτροπές που ειδικεύονται σε οικονομικά, στρατιωτικά, νομικά και πυρηνικά ζητήματα συναντώνται μεταξύ τους, όπως ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση στο X. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με σκοπό την «οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών».
Επαφές Μακρόν με Πεζεσκιάν και Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Μασούντ Πεζεσκιάν, στον οποίο επισήμανε πόσο σημαντική είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στο Πακιστάν.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή» ώστε «να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση» και την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Μακρόν υπενθύμισε και σε αυτήν την επικοινωνία ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να συμπεριλάβει, χωρίς καθυστερήσεις, και τον Λίβανο.
Σχετικά με τον Λίβανο, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε επίσης «ότι δεν πρέπει να αφεθεί περιθώριο για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κατάπαυση του πυρός» σε αυτή τη χώρα, η οποία δέχθηκε αυτή την εβδομάδα σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.
Μετά την εκεχειρία, η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον διαφωνούν σχετικά με το ζήτημα της συμπερίληψης του Λιβάνου σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει εκεί τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ανακοινώθηκε μια σύντομη κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία για το Πάσχα από το απόγευμα σήμερα μέχρι αύριο Κυριακή, ο Μακρόν δήλωσε στον Ερντογάν ότι επιθυμεί «να συμβάλει στην αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να είναι σύμφωνη με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να στηρίζεται σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».



