Λειψυδρία: Οι «κακοκαιρίες» ανέβασαν τη στάθμη του φράγματος Φανερωμένης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Λειψυδρία: Οι «κακοκαιρίες» ανέβασαν τη στάθμη του φράγματος Φανερωμένης

3 Απριλίου 2026 -

Πόσο αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων…

Συνεχής ανοδική πορεία, αρκετά ικανοποιητική για να «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα της λειψυδρίας που την τελευταία τριετία ταλαιπωρεί τη Μεσαρά, καταγράφουν τα αποθέματα νερού στο φράγμα Φανερωμένης.

Η πληρότητα του φράγματος, σύμφωνα με τα υδρολογικά δεδομένα που συλλέγουν τα εργαλεία μέτρησης του φορέα διαχείρισης υδάτων της Περιφέρειας, πλησιάζει πλέον το 50%.

Συγκεκριμένα, ο ταμιευτήρας περιέχει 8.349.142 κυβικά μέτρα νερού, ενώ η πρόσφατη κακοκαιρία ενίσχυσε σημαντικά τα αποθέματα, προσθέτοντας πάνω από 3 εκατ. κυβικά μέτρα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή Διαχείρισης των υδάτων του φράγματος εκτιμά ότι δεν αναμένεται πρόβλημα άρδευσης για το 2026.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον Δήμο Φαιστού συνεχίζεται, με παρεμβάσεις όπως νέες γεωτρήσεις από την ΔΕΥΑ Φαιστού, αντικατάσταση βασικών αγωγών και αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων , με στόχο τη θωράκιση της περιοχής σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά την επάρκεια νερού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής του φράγματος Γιώργο Ντισπυρακη αλλά και τον τροπο λειτουργίας του φράγματος, τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού είναι το κατώτερο όριο που αναγκάζει την επιτροπή να διαθέσει οτιδήποτε από εκεί και κάτω στους ξηρικους αναδασμούς. Οπότε σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας οτιδήποτε πάνω από αυτά θα διατεθεί σε άρδευση εκτός ξηρικων. Συγκεκριμένα στη στάθμη που βρίσκεται το φράγμα της Φανερωμένης θα διατεθούν εκτός ξηρικων λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.