Σκιώδεις στόλοι και πετρέλαια — Ρίσκα και κέρδη από το ιρανικό μαύρο χρυσάφι στο φως της… αβεβαιότητας
Η παράνομη ροή του ιρανικού αργού πετρελαίου προς την Ασία, και κυρίως προς την Κίνα, έχει μετατρέψει τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν σε σκηνικό ενός αόρατου πολέμου κυρώσεων, κατασχέσεων και στοχευμένων επιθέσεων σε τάνκερ.
Βρυξέλλες — Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα «σκοτεινό» ναυτιλιακό σύστημα μεταφοράς, με παλαιά πλοία, αλλαγές σημαίας και κρυφές μεταφορτώσεις, το οποίο επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά πετρέλαιο με βαριά έκπτωση σε πρόθυμους αγοραστές, την ώρα που αντιμάχεται στη θάλασσα τις απόπειρες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να της κόψουν αυτή τη ζωτική οικονομική ανάσα.
Το παρόν κείμενο στηρίζεται σε συνδυασμό ειδησεογραφικών, αναλυτικών και εξειδικευμένων ναυτιλιακών πηγών, ώστε να αποτυπώσει όσο γίνεται αντικειμενικά το πλέγμα κυρώσεων, παράκαμψης και ασφάλειας ναυσιπλοΐας γύρω από το ιρανικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με εξειδικευμένες δεξαμενές σκέψης και ΜΚΟ που παρακολουθούν το εμπόριο, όπως η United Against Nuclear Iran (UANI), γύρω από τον επίσημο στόλο της ιρανικής NITC έχει χτιστεί μια παράλληλη “ghost armada” εκατοντάδων ξένων τάνκερ που μεταφέρουν κρυφά ιρανικό αργό.
Πρόκειται για πλοία με περίπλοκους ιδιοκτησιακούς σχηματισμούς, συχνές αλλαγές σημαίας και απενεργοποίηση του συστήματος εντοπισμού AIS, τα οποία συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ship‑to‑ship σε περιοχές όπως ανοικτά της Σιγκαπούρης ή κοντά στη Μαλαισία, ώστε να «ξαναβαφτιστεί» το φορτίο πριν φτάσει σε ασιατικά λιμάνια.

Η UANI έχει φτάσει να καταγράφει πάνω από 500 ύποπτα πλοία σε αυτή την «αρμάδα», ενώ πρόσφατα λάνσαρε και ειδικό εργαλείο που στοχοποιεί ονομαστικά τους καπετάνιους και τα ανώτερα στελέχη των τάνκερ, επιχειρώντας να αυξήσει το προσωπικό κόστος για όσους συμμετέχουν στην παράκαμψη των κυρώσεων. Παράλληλα, αμερικανικά think tanks και ενεργειακοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η δραστηριότητα αυτής της σκιώδους ροής αποτελεί πια κεντρικό παράγοντα τόσο για τα ιρανικά δημόσια έσοδα όσο και για τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Τα ελληνικών συμφερόντων τάνκερ βρίσκονται αναπόφευκτα στο επίκεντρο αυτού του αφανούς πολέμου, καθώς ελέγχουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας χωρητικότητας σε δεξαμενόπλοια, μεταφέρουν τόσο «καθαρά» φορτία όσο και –μέσω ναύλων ή υπενοικιάσεων– φορτία που σχετίζονται με χώρες υπό κυρώσεις, και κινούνται σε θαλάσσιες ζώνες όπου η γραμμή ανάμεσα στη «νόμιμη εμπορική δραστηριότητα» και στον γεωπολιτικό εκβιασμό είναι ολοένα πιο λεπτή.
Οι πρόσφατες καταλήψεις και απειλές κατά ελληνόκτητων πλοίων λειτουργούν ως απτό παράδειγμα του πώς μια κατά τα άλλα τυπική ναυτιλιακή δραστηριότητα μπορεί, από τη μία μέρα στην άλλη, να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης μεταξύ Τεχεράνης, Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Οι Έλληνες εφοπλιστές ούτε «κερδίζουν σίγουρα» ούτε «μένουν αλώβητοι». Κάποιοι βραχυπρόθεσμα ωφελούνται από τα πολύ υψηλά ναύλα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται το ρίσκο, το κόστος και ο κίνδυνος μεγάλων, ακόμη και ανασφάλιστων, ζημιών.
Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, με ισχυρή παρουσία σε δεξαμενόπλοια που περνούν παραδοσιακά από τα στενά του Ορμούζ, όπου τώρα πολλά πλοία έχουν ακινητοποιηθεί ή αποφεύγουν την περιοχή λόγω απειλών από το Ιράν.
Έχουν ήδη σημειωθεί επιθέσεις και ζημιές σε πλοία στον Κόλπο, με τουλάχιστον ένα νεκρό ναυτικό, γεγονός που δείχνει ότι ο κίνδυνος για τα πλοία (και τα πληρώματα) είναι πραγματικός, όχι θεωρητικός.
Τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων έχουν εκτιναχθεί (μέχρι και τετραπλασιασμός ημερήσιων ναύλων για VLCC) επειδή λίγοι αποδέχονται να μπουν σε εμπόλεμη ζώνη. Αυτό βραχυπρόθεσμα μπορεί να φέρει πολύ υψηλά έσοδα σε όσους το κάνουν.
Από την άλλη, η συνολική κίνηση μέσω Ορμούζ έχει καταρρεύσει, ενώ αρκετοί Έλληνες και άλλοι πλοιοκτήτες αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις ή να αφήνουν πλοία τους να «κάθονται», κάτι που σημαίνει καθυστερήσεις, κόστος καυσίμων και χαμένες ευκαιρίες.
Αναφορικά με τις ασφαλίσεις, υπό κανονικές συνθήκες ο πλοιοκτήτης έχει τρία βασικά «πακέτα»: Hull & Machinery (ζημιές στο ίδιο το πλοίο), P&I (ευθύνη προς τρίτους, πλήρωμα, ρύπανση κ.λπ.) και χωριστή War Risks για πολεμικούς κινδύνους.
Ωστόσο, οι πολεμικοί κίνδυνοι δεν καλύπτονται αυτομάτως από τις κλασικές ασφαλίσεις. Χρειάζεται ειδική “war risk” κάλυψη, αλλιώς η ζημιά από πυραυλική επίθεση ή πολεμική ενέργεια μπορεί να μείνει ανασφάλιστη.
Μετά την κλιμάκωση στο Ιράν, μεγάλα P&I clubs και άλλοι ασφαλιστές ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν ή ακυρώνουν την “war ris” κάλυψη για Ιράν και Περσικό Κόλπο, τουλάχιστον με τους παλιούς όρους.
Όπου υπάρχει ξανά “war risk” ασφάλιση για Ορμούζ, τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευτεί (ενδεικτικά γύρω στο 1% της αξίας του πλοίου ανά εβδομάδα, από 0,25% πριν, με ασφάλιστρα 2–3 εκατ. δολάρια ανά ταξίδι για VLCC), άρα ένα μεγάλο μέρος του «μπόνους» από τα υψηλά ναύλα το τρώει η ασφάλιση και το ρίσκο.
Όσοι καταφέρουν να «αγοράσουν» πετρέλαιο από τους Ιρανούς και να το πουλήσουν είτε στο δρόμο είτε σε άλλο λιμάνι, ενδέχεται να κερδίζουν τεράστια ποσά σε κάθε ταξίδι, εφόσον δεν δεχτούν επίθεση τα πλοία τους. Εξυπακούεται πως οι αμοιβές του πληρώματος σε τέτοιες καταστάσεις είναι τουλάχιστον διπλάσιες από το κανονικό.
Το κύριο «σωσίβιο» της Τεχεράνης είναι ο κινεζικός παράγοντας. «Ανεξάρτητα» διυλιστήρια, κυρίως στην επαρχία Σαντόνγκ, απορροφούν μεγάλους όγκους ιρανικού αργού, εκμεταλλευόμενα τις γενναίες εκπτώσεις που προσφέρει η Ισλαμική Δημοκρατία.
Πολλοί περιμένουν την κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος για να φορτώσουν τα τάνκερ με πετρέλαιο σε εξευτελιστικές τιμές, εξαγοράζοντας τους τελευταίους από τους «φρουρούς της επανάστασης», οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τους θύλακες προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων για να σωθούν οι ίδιοι.


Η Ευρώπη εκτιμά ότι σήμερα οι εκπτώσεις στις τιμές πώλησης του ιρανικού πετρελαίου μπορεί να φτάνουν το 12‑15% σε σχέση με διεθνείς δείκτες αναφοράς, ή ακόμη και 8–10 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από το Brent, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια για το Πεκίνο και εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια για την Τεχεράνη.
Παρότι η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τα τελευταία χρόνια τις δευτερογενείς κυρώσεις σε πλοιοκτήτες, ασφαλιστές και κινεζικές εταιρείες, νέες μορφές πληρωμών (συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών σε νομίσματα BRICS ή μέσω πιο αδιαφανών τραπεζικών δικτύων) διατηρούν τη ροή του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, η ευελιξία του «σκιώδους στόλου» έχει μειώσει τους χρόνους ταξιδιού, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ιρανικής πλευράς απέναντι στις κυρώσεις και επιτρέποντας ταχεία προσαρμογή σε διακυμάνσεις ζήτησης ή σε νέους περιορισμούς.
Εάν η οικονομία των ιρανικών εξαγωγών παίζεται στο σκοτάδι των ναυτιλιακών καταχωρίσεων, ο «πόλεμος των τάνκερ» εκτυλίσσεται στο φως και σε μια διαρκή εναλλαγή μεταξύ δικαστικών αποφάσεων και δυναμικών κατασχέσεων στη θάλασσα.
Η κατάσχεση, το 2024, τάνκερ με συνδέσεις στις ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν από το ιρανικό ναυτικό παρουσιάστηκε από τα κρατικά μέσα ως εκτέλεση δικαστικής εντολής, σε απάντηση στην προηγούμενη κατάσχεση ιρανικού φορτίου από αμερικανικό δικαστήριο και την εκφόρτωσή του στο Τέξας χωρίς αποζημίωση προς την Τεχεράνη.
Το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Ο αμερικανικός μηχανισμός κυρώσεων στοχοποιεί τάνκερ, φορτία και εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, ενώ το Ιράν απαντά με καταλήψεις πλοίων –συχνά με τη χρήση ελικοπτέρων και ταχύπλοων– τα οποία συνδέει είτε με «κλοπή» ιρανικού πετρελαίου είτε με παραβιάσεις εθνικής ή θαλάσσιας νομοθεσίας.
Σε πρόσφατο περιστατικό στα τέλη του 2025, η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την κατάσχεση ξένου τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και τη σύλληψη 18 μελών του πληρώματος, κατηγορώντας το για λαθρεμπόριο 6 εκατ. λίτρων καυσίμων – αφήγηση που επαναλαμβάνει το μοτίβο «λαθρεμπόριο – νόμιμη κατάσχεση» της Τεχεράνης.
Την ίδια στιγμή, δυτικοί φορείς, όπως η αμερικανική ναυτιλιακή προειδοποιητική υπηρεσία και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, περιγράφουν ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου για κάθε εμπορικό πλοίο που διασχίζει τα στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν, ανεξάρτητα από τη σημαία ή το φορτίο του. Οι προειδοποιήσεις μιλούν για «παράνομες επιβιβάσεις», προσπάθειες εκτροπής πλοίων σε ιρανικά χωρικά ύδατα και ρεσάλτα υπό την απειλή όπλων, ενίοτε υπό την παρακολούθηση αμερικανικών drones που δεν παρεμβαίνουν άμεσα για να αποφύγουν κλιμάκωση.
Πηγή ertnews.gr



