Οι πιθανοί στόχοι των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και οι δυνατότητες αντεπίθεσης του Ιράν - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Οι πιθανοί στόχοι των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και οι δυνατότητες αντεπίθεσης του Ιράν

30 Ιανουαρίου 2026 -

Αιχμή του δόρατος της αμερικανικής δύναμης στη Μέση Ανατολή είναι το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», είναι στα ανοικτά του Ομάν. Μεταφέρει, μεταφέρει 84 μαχητικά αεροσκάφη. ενώ το συνοδεύουν τρία αντιτορπιλικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤnews, Άννα Παπασωτηρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής άλλα πέντε αντιτορπιλικά.

Το ένα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, πολύ κοντά στο ύψος της Εϊλάτ. Δύο βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο έχει ακόμα δύο, τα οποία είναι σταθμευμένα μόνιμα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να προστατεύουν τις αμερικάνικες βάσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα δύο φέρονται να έχουν λάβει εντολή να πλεύσουν πιο κοντά προς τα Στενά του Ορμούζ, εκεί δηλαδή όπου οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν ανακοινώσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, θα προχωρήσει σε ασκήσεις με αληθινά πυρά 1-2 Φεβρουαρίου.

Η Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει επίσης τις βάσεις της στην περιοχή με 30-40.000 Αμερικανούς στρατιώτες, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο.

Με βάση τα αμερικανικά δημοσιεύματα, προκειμένου να υπολογίσει κανείς ποιοι θα ήταν οι στόχοι μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης, θα έπρεπε να λάβει υπόψιν τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, στις οποίες επιμένει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για τη στήριξη των διαδηλωτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί στόχοι εντός της Τεχεράνης θα μπορούσαν να είναι η φυλακή Εβίν, στην οποία κρατούνται αντιφρονούντες, το ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται επίσης στη πρωτεύουσα της Τεχεράνης και είναι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το γραφείο του Χαμενεΐ και φυσικά η έδρα των Φρουρών της Επανάστασης.

Η επίθεση Αμερικανών κομάντο, όπως γράφουν οι New York Times, είναι μια τολμηρή επιλογή που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την εφάρμοσαν στη Βενεζουέλα.

Το Ιράν όμως δεν είναι Βενεζουέλα και σίγουρα ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να γίνει ο σύγχρονος Κάρτερ που έχει στο βιογραφικό του την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης των Αμερικανών φοιτητών από την αμερικανική πρεσβεία, την οποία την πολιορκούσαν το 1980 οι Ιρανοί διαδηλωτές.

Σίγουρα ο Αμερικανός πρόεδρος εφαρμόζει την τακτική της Βενεζουέλας στην περιοχή. Χρησιμοποιεί την αμερικανική δύναμη πυρός ως δαμόκλειο σπάθη για να πιέσει το Ιράν να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα του.

Όσον αφορά τις δυνατότητες αντεπίθεσης του Ιράν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών και τις ανακοινώσεις των ίδιων των Ιρανών, έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 1.000-1.500 πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εντός της εμβέλειάς τους, όλες οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Φυσικά έχει στη διάθεσή του και τα drones Shahed, τα οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ακόμα μεγαλύτερη και πιο σοβαρή απειλή για τα συστήματα αεράμυνας τους στην περιοχή από τους πυραύλους του Ιράν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Πηγή ertnews.gr