Μύθος η διορθωτική του 2025 – Χιλιάδες απλήρωτοι, αλλά μέχρι πότε ;
Ξεκάθαρη είναι η κακή εικόνα για τη δόση του 2025, αφού οι πρώτες ενισχύσεις που θα πληρωθούν φέρεται να φτάνουν τα 10–15 εκατ. ευρώ και αφορούν περίπου 8 στους 10 κτηνοτρόφους που είδαν λιγοστό βοσκότοπο στην αρχική κατανομή. Η ενίσχυση θα μοιραστεί ουσιαστικά με την πίστωση της προκαταβολής.
Πότε θα δοθεί εντολή στην τράπεζα;** ακόμα παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα σταλεί η εντολή πληρωμής. Στα χαρτιά, η καθυστέρηση αφήνει δεκάδες χιλιάδες απλήρωτους αγρότες και κτηνοτρόφους να περιμένουν τα χρήματα που τους αναλογούν από τα άμεσα ενισχυτικά το 2025.
Ποιοι θα δουν χρήματα και πόσο γρήγορα;
Οι 10.000 περίπου κτηνοτρόφοι από Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη που αδικήθηκαν στην πρώτη κατανομή θα πάρουν πιθανόν τα χρήματα. Οι υπόλοιποι υπόλοιποι δικαιούχοι εμπλέκονται σε ένα πολύπλοκο τοπίο με ΚΑΕΚ/ΑΤΑΚ και Agrisnap-GR να μην έχουν σαφή διευκρίνιση.
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητήθηκε να περιληφθούν στην επόμενη πληρωμή έγκυρες διορθώσεις ΑΤΑΚ/ΚΑΕΚ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025. Έγκυρες ενστάσεις AMS για κοφτολίβαδα/αγρανάπαυση μέχρι 24 Δεκεμβρίου και περίπου 10.000 ΑΦΜ από τους 13.500 αρχικά που είχαν λειψό βοσκότοπο.
Οι δύο άλλες κατηγορίες δικαιούχων:**
– Για τις ενστάσεις ΑΤΑΚ/ΚΑΕΚ μέχρι τέλος 2025, υπάρχουν καθυστερήσεις: λιγότερα από τα μισά ΚΥΔ είχαν ενημερώσει τους παραγωγούς ότι η υπεύθυνη δήλωση για περιπτώσεις μη ύπαρξης αγρομίσθωσης βρίσκεται στο MyBusinessSupport. Οι ΚΥΔ αποδίδουν την καθυστέρηση σε έλλειψη επίσημης ανακοίνωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην καθυστέρηση ανεβάσματος της εφαρμογής στο MyBusinessSupport – με εμφανή θέση από αρχές 2026.
– Για Agrisnap – GR: η εφαρμογή λειτούργησε προβληματικά. Ήταν διαθέσιμη μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά έδινε μισή μέρα σφάλματα και πολλοί χρήστες Android δεν μπορούσαν καν να την κατεβάσουν. Αφού οι δικαιούχοι έστειλαν φωτογραφίες που δικαιώνουν το αίτημά τους, τα χρήματα φαίνονται να παραμένουν στο… ράφι. Οι ΚΥΔ επισημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι λάθος δήλωση ΕΑΕ (π.χ. το γεωμετρικό σχήμα του αγροτεμαχίου δεν ταιριάζει με τον δορυφορικό καταμερισμό). Αυτό σημαίνει ότι, όσο και να έχει ο παραγωγός σωστές φωτογραφίες, το σύστημα δεν κλείνει την υπόθεση έως ότου γίνουν οι διορθώσεις στην ΕΑΕ.
Σε πρακτικό επίπεδο για τους απλήρωτους, οι περισσότεροι έχουν μπλοκαριστεί μέχρι να διευθετηθούν οι διορθώσεις ΑΤΑΚ/ΚΑΕΚ και ΕΑΕ. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτούν ακόμα επιπλέον επικοινωνία και προθεσμίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους διαχειριστές των ΚΥΔ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ροή πληρωμών.
Τι μένει να γίνει τώρα;
– Να κλειδώσει ημερομηνία αποστολής εντολής πληρωμής από την τράπεζα.
– Να οριστικοποιηθούν οι διορθώσεις στις ΑΤΑΚ/ΚΑΕΚ και στις ΕΑΕ, ώστε τα υπόλοιπα αιτήματα να περάσουν από έλεγχο σε πληρωμή.
– Να επιλυθούν τα τεχνικά ζητήματα της Agrisnap-GR και της MyBusinessSupport, ώστε οι δικαιούχοι να μη χάνουν χρόνο ή χρήματα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.



