Πώς φεσώνουν τον ΕΦΚΑ οι επιτήδειοι - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πώς φεσώνουν τον ΕΦΚΑ οι επιτήδειοι

26 Δεκεμβρίου 2025 -

Τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι καταφέρνουν να φεσώνουν τον ΕΦΚΑ χωρίς να έχουν συνέπειες, καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, η οποία επιβεβαιώνει ότι το σύνολο των χρεών έφτασε σε 50,68 δισ. ευρώ, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος από τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προέρχεται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δημιουργούν χρέη τα οποία δεν από πληρώνουν ποτέ.

Τονίζει δε ότι, κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενουςαπό την παράνομη δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, στο Κ.Ε.Α.Ο. εντείνεται ο έλεγχος αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. μέσα από στοιχεία που αφορούν κυρίως στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών και άλλα στοιχεία όπως η μη ένταξη των οφειλών σε ρύθμιση, η μη καταβολή ποσών έναντι της οφειλής, τα χαρακτηριστικά των υπευθύνων, οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση σε σχέση με τις δραστηριότητες και γενικά η συνολική συμπεριφορά της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά στη διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων χρεών στην έκθεση του ΚΕΑΟ σημειώνεται ότι ον παραπάνω πίνακα διακρίνεται ότι:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.464.877 οφειλέτες (70,05% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 87,31% των οφειλετών (1.825.923 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 361.046 οφειλέτες με οφειλή από 15.000 –30.000 ευρώ ο καθένας (15,45% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών συγκεντρώνουν 96.217 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,39% των συνολικών οφειλών)
  • Οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι 2.904 Μητρώα και συγκεντρώνουν το 24,23% του υπόλοιπου οφειλών.
  • Από τις συνολικές οφειλές ύψους 50,68 δισ. ευρώ, το 36,33% (ποσό 18,41 εκατ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.
  • Το 63,67% ή ποσό , ύψους 32,27 δις. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Οι εισπράξεις

Το συνολικό ποσό των εισπράξεων από την έναρξη λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. έως και τον Σεπτέμβριο του 2025 ανέρχεται στο ποσό των 14,63 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 58,84% των συνολικών εισπράξεων, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 41,16% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Οι συνολικές εισπράξεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025 ανέρχονται σε 504.266.056 €, με ποσοστό 49,38% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 50,62% από καταβολές εκτός ρύθμισης.