Μπορεί το ολόπαχο τυρί να προστατεύει το μυαλό από άνοια; Η επιστήμη απαντά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μπορεί το ολόπαχο τυρί να προστατεύει το μυαλό από άνοια; Η επιστήμη απαντά

20 Δεκεμβρίου 2025 -

Μπορεί το ολόπαχο τυρί και η κρέμα γάλακτος να αποτελούν προστάτες του μυαλού; Νέα, μεγάλης διάρκειας μελέτη στη Σουηδία, δημοσιευμένη στο Neurology, καταγράφει ότι η συχνότερη κατανάλωση τυριών και κρέμας υψηλών λιπαρών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα τυριά υψηλών λιπαρών ορίζονται (εν προκειμένω) ως όσα περιέχουν πάνω από 20% λιπαρά (π.χ. τσένταρ, μπρι, γκούντα), ενώ οι κρέμες υψηλών λιπαρών συνήθως κινούνται στο 30-40%, δηλαδή οι «πλήρεις/κανονικές» εκδοχές που εντοπίζουμε στα ράφια.

Η επικεφαλής της ανάλυσης, Δρ. Emily Sonestedt, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Lund, υπογραμμίζει ότι η συζήτηση «υψηλά έναντι χαμηλών λιπαρών» συχνά οδήγησε σε απλουστευτικά συμπεράσματα. «Για δεκαετίες, οι οδηγίες υγείας επηρεάζονταν έντονα από το δίλημμα “πλήρες ή άπαχο”, με αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το τυρί να αντιμετωπίζονται συχνά ως κάτι που πρέπει να περιορίζεταιΤα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα πλήρη γαλακτοκομικά μπορεί να συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, μια ένδειξη που αξίζει να ερευνηθεί βαθύτερα».

Τι έδειξε η (25ετής) μελέτη

Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από 27.670 ενήλικες στη Σουηδία, με μέση ηλικία 58 ετών στην αρχή. Η παρακολούθηση διήρκεσε κατά μέσο όρο 25 χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο 3.208 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια. Η διατροφή των συμμετεχόντων καταγράφηκε με συνδυασμό μεθόδων και, στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν ομάδες με διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης, προχωρώντας σε στατιστικές προσαρμογές για παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εκπαίδευση και συνολική ποιότητα διατροφής.

Στο τυρίη «υψηλή» κατανάλωση ορίστηκε ως 50 γραμμάρια ή περισσότερα την ημέρα, ενώ η «χαμηλή» ως κάτω από 15 γραμμάρια. Στο τέλος της παρακολούθησης, 10% όσων έτρωγαν περισσότερο τυρί υψηλών λιπαρών εμφάνισαν άνοια, έναντι 13% στην ομάδα χαμηλής κατανάλωσης. Μετά τις στατιστικές προσαρμογές, η υψηλότερη κατανάλωση τυριού υψηλών λιπαρών συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Σε επιμέρους ανάλυση, η συσχέτιση φάνηκε ακόμη πιο έντονη για την αγγειακή άνοια, όπου καταγράφηκε 29% χαμηλότερος κίνδυνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η εικόνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ: η χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισής της μεταξύ όσων έτρωγαν περισσότερο τυρί υψηλών λιπαρών παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα που δεν έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου APOE e4, η οποία συνδέεται με αυξημένο γενετικό κίνδυνο.

Ποια γαλακτοκομικά ξεχώρισαν – Και ποια όχι

Η κρέμα γάλακτος υψηλών λιπαρών σημείωσε εξίσου αξιοσημείωτη συσχέτιση. Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που κατανάλωναν 20 γραμμάρια ή περισσότερα την ημέρα με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου. Το αποτέλεσμα; Η καθημερινή κατανάλωση κρέμας υψηλών λιπαρών συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, μετά τις αντίστοιχες στατιστικές προσαρμογές.

Αντίθετα, δεν βρέθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις για:

  • τυρί ή κρέμα χαμηλών λιπαρών
  • γάλα (υψηλών ή χαμηλών λιπαρών)
  • βούτυρο
  • ζυμωμένα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και κεφίρ

 

«Το μήνυμα δεν είναι ότι “όλα τα γαλακτοκομικά έχουν την ίδια επίδραση” στον εγκέφαλο», επισημαίνει η Δρ. Sonestedt. «Στη δική μας ανάλυση, ορισμένα πλήρη προϊόντα ξεχώρισαν, ενώ άλλα -και οι άπαχες εκδοχές -δεν εμφάνισαν το ίδιο μοτίβο. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να δούμε αν υπάρχει πραγματική προστατευτική επίδραση».

Οι επιστήμονες τονίζουν και έναν σημαντικό περιορισμό: το δείγμα είναι αποκλειστικά από τη Σουηδία, άρα τα ευρήματα μπορεί να μην «μεταφέρονται» αυτόματα σε άλλους πληθυσμούς. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, στη σκανδιναβική χώρα το τυρί συχνά καταναλώνεται χωρίς μαγείρεμα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, συχνά θερμαίνεται ή συνδυάζεται με κρέας: διαφορές που θα μπορούσαν να επηρεάζουν το συνολικό διατροφικό «πακέτο».

Συμπέρασμα

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η (μεγαλύτερη) κατανάλωση τυριού και κρέμας υψηλών λιπαρών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι την προλαμβάνει. Τα ευρήματα χρειάζονται επιβεβαίωση σε άλλους πληθυσμούς πριν μεταφραστούν σε διατροφικές συστάσεις.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr