Η διατροφή που «φρενάρει» τον κίνδυνο για την καρδιά – Ποιες είναι οι top τροφές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Η διατροφή που «φρενάρει» τον κίνδυνο για την καρδιά – Ποιες είναι οι top τροφές

17 Δεκεμβρίου 2025 -

Μικρές, καθημερινές αλλαγές στο πιάτο μας μπορεί να μεταφραστούν σε σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine. Ερευνητές από το King’s College London διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες -φυσικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο καφές, το τσάι, τα μούρα και το ελαιόλαδο -συνδέεται με καλύτερη, μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς.

Οι πολυφαινόλες έχουν ήδη συσχετιστεί με οφέλη για τον εγκέφαλο, το έντερο και τη ρύθμιση της φλεγμονής. Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέτει έναν ακόμη κρίσιμο κρίκο: τον ρόλο τους στην επιβράδυνση της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου με την πάροδο της ηλικίας.

Τι έδειξε η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Yong Li, παρακολούθησε περισσότερους από 3.100 ενήλικες για περίπου μία δεκαετία. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένες ομάδες πολυφαινολών παρουσίαζαν πιο υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης: δύο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για πρώτη φορά, η μελέτη ανέλυσε επίσης έναν μεγάλο αριθμό μεταβολιτών πολυφαινολών στα ούρα των συμμετεχόντων, προσφέροντας μια (πιο) αντικειμενική, βιολογική μέτρηση της πρόσληψής τους. Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών – ιδιαίτερα των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων – εμφάνιζαν χαμηλότερους καρδιαγγειακούς δείκτες κινδύνου και αυξημένη HDL χοληστερόλη (γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη).

Για την αποτύπωση της διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν νέο δείκτη πολυφαινολικής πρόσληψης (PPS), ο οποίος συνυπολόγισε την κατανάλωση 20 βασικών ομάδων τροφών, πλούσιων σε πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα, η λίστα περιλάμβανε: τσάι, καφέ, κόκκινο κρασί, δημητριακά ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού, σοκολάτα και προϊόντα κακάο, μούρα, μήλα και χυμό μήλου, αχλάδια, σταφύλια, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή και χυμό εσπεριδοειδών, πατάτες και καρότα, κρεμμύδι, πιπεριές, σκόρδο, πράσινα λαχανικά, όσπρια, σόγια και προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο.

Ο δείκτης αυτός αποδείχθηκε πιο ακριβής από μια απλή εκτίμηση συνολικής πρόσληψης πολυφαινολών, επειδή κατέγραφε τη συνολική ποιότητα και δομή της διατροφής. Σημειώνεται ότι όσο υψηλότερο το «σκορ», τόσο συχνότερα κατανάλωνε κάποιος σχετικά τρόφιμα.

Ποιες τροφές είναι οι πιο ωφέλιμες

Η μελέτη ανέδειξε ορισμένα τρόφιμα ως ιδιαίτερα προστατευτικά για την καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το τσάι και ο καφές. Μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της συνολικής πρόσληψης και συνδέθηκαν με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης κατά 100 γραμμάρια καφέ ή τσαγιού συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 1,3% και 0,75%, αντίστοιχα.

Επίσης, ιδιαίτερα θετική ήταν η συμβολή των μούρων, των φρούτων (όπως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή), καθώς και των ξηρών καρπών και των δημητριακών ολικής άλεσης. Τα λαχανικά, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο και οι πιπεριές, εμφάνισαν εξίσου σταθερά ευεργετικές συσχετίσεις. Το ίδιο και το ελαιόλαδο, χάρη στις τυροσόλες, οι οποίες στον οργανισμό σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και πιο υγιές λιπιδαιμικό προφίλ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μακροχρόνια τήρηση διατροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς», ανέφερε η Δρ. Ana Rodriguez-Mateos.

Με τη σειρά του, ο Δρ. Yong Li πρόσθεσε πως «η τακτική ένταξη τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες στη διατροφή αποτελεί έναν απλό, προσβάσιμο και αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης της καρδιαγγειακής υγείας».

Συμπέρασμα

Μολονότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία, η υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών φαίνεται να επιβραδύνει σημαντικά αυτή την πορεία. Πρακτικά, ακόμη και μια καθημερινή κούπα καφέ ή τσαγιού, μια μερίδα μούρων ή η επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει μια μικρή αλλά σταθερή επένδυση στην υγεία της καρδιάς.

 

Πηγή: ygeiamou.gr