Νίκος Μπουνάκης: Η επένδυση στην ποιότητα είναι σφραγίδα επιτυχίας για το λάδι
Μόνο επενδύοντας στην ποιότητα του Κρητικού Ελαιόλαδου θα μπορέσουν οι παραγωγοί να έχουν υπεραξία. Αυτό τονίζει μιλώντας στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Διευθύνων Σύμβουλος της PROACTIVE Νίκος Μπουνάκης τονίζοντας πως οι παραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν πως η ποιότητα θα πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί που θα βοηθήσει να απολαμβάνουν τιμές όπως πχ η Ιταλία.
Δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται μία τάση μείωσης της παραγωγής ελαιόλαδου και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η μείωση αυτή στην Ευρώπη είναι της τάξης του 17% ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι της τάξης του 22%. Το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης παραγωγής λαδιού στη χώρα μας είναι 37%. Ένα υπερβολικά υψηλό ποσοστό που έχει κύρια αιτία τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια και κυρίως την έλλειψη βροχοπτώσεων που επηρεάζουν τα μέγιστα την παραγωγή λαδιού.
Αυτή είναι και η βασική αιτία που η χώρα μας και ειδικά η Κρήτη θα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ισπανία που παράγει κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο τόνους και εμείς πέρσι πέσαμε στους 175 χιλιάδες τόνους με μέσο όρο κοντά στους 240 χιλιάδες τόνους.
Παράλληλα βλέπουμε από τη μία την Πορτογαλία να αυξάνει την παραγωγή της και να μπαίνει δυναμικά και η Τυνησία στην Παγκόσμια παραγωγή.
«Για αυτό το λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε ουσιαστικά στην ποιότητα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το καταλάβουν οι παραγωγοί καθώς σε συνδυασμό με την ένταξη του κρητικού ελαιολάδου στα Προϊόντα Γεωγραφικής Προέλευσης τα πλεονεκτήματα αυξάνονται. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και προσοχή από τους παραγωγούς μας. Από το χωράφι μέχρι το ελαιουργείο πολλοί είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί μας για να έχουν μία ποιότητα αυξημένη» επισημαίνει ο κ Νίκος Μπουνάκης.
Το έχουν καταλάβει αυτό οι παραγωγοί ή συνεχίζουν όπως έμαθαν από τους παππούδες τους ;
Αυξάνονται συνεχώς οι παραγωγοί που καταλαβαίνουν πως δεν αρκεί μόνο να ρίχνουμε λίπασμα και νερό στα δέντρα. Μέσα από τις ενημερωτικές συναντήσεις που και εμείς οργανώνουμε, αλλά και από τις εξειδικευμένες συμβουλές που πρέπει να λαμβάνουν από τους γεωπόνους η κατάσταση αλλάζει καθημερινά. Δεν είναι απλό πράγμα η καλλιέργεια ειδικά όταν σήμερα αναλύονται και ελέγχονται όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού με τεράστια ακρίβεια και τα λάθη κοστίζουν.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουν οι παραγωγοί κατά την καλλιέργεια ;
Δεν είναι δύσκολα πράγματα αλλά χρειάζεται να είναι συνεπείς και προσέχουν τα βασικά πράγματα. Χρειάζεται σωστό κλάδεμα, σωστό πότισμα και σωστή λίπανση. Όμως δεν είναι τόσο απλό. Σωστή λίπανση σημαίνει κάνουμε κάθε χρόνο μία εδαφολογική ανάλυση να δούμε τι συστατικά χρειαζόμαστε και μας καθοδηγεί ο γεωπόνος. Επίσης προσέχουμε πως ποτίζουμε. Εδώ έχουμε ακόμα παραδείγματα παραγωγών που επειδή έχουν μία γεώτρηση ρίχνουν άφθονο νερό στα δέντρα με επιπτώσεις που δεν είναι ευεργετικές τελικά στην παραγωγή. Θέλει προσοχή και πάντα καθοδήγηση ακόμα και το πότισμα. Και φυσικά για να μην έχουμε φαινόμενα όπως φέτος σωστή δακοκτονία και εκεί θα πρέπει επιτέλους το υπουργείο να αποκεντρώσει την προμήθεια των φυτοφαρμάκων και να μην περιμένουν οι περιφέρειες να προμηθευτούν τα κατάλληλα φάρμακα από το υπουργείο και το υπουργείο να καθυστερεί διαγωνισμούς και να έχουμε αυτό που έγινε φέτος. Δηλαδή μία δακοκτονία που ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε όπως θα έπρεπε και στους χρόνους που έπρεπε.
Φτάνοντας στην συγκομιδή τι πρέπει να προσέχει ο παραγωγός
Έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως θα πρέπει οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν τα πλαστικά σακιά για να μαζεύουν τις ελιές εκεί για να τις πάνε στα ελαιουργία. Θα πρέπει να τις βάζουν σε πλαστικά κιβώτια τα οποία έχουν κατασκευαστεί για αυτή ακριβώς την χρήση έτσι ώστε να αφήνουμε την ελιά να αναπνέει και να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μικροπλαστικών αλλά και για να μην υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες στα πλαστικά σακιά. Επίσης το ιδανικό είναι να μην περνά πολύς χρόνος από το ράβδισμα μέχρι να φτάσει ο καρπός στο ελαιουργείο. Οι χρόνοι αυτοί θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά και φυσικά σε καμία περίπτωση να αφήνουμε τις ελιές να τις πάμε την επόμενη μέρα όταν θα ολοκληρώσουμε την συγκομιδή σε όσα δέντρα απέμειναν. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Σε αυτό έχουν βοηθήσει σημαντικά οι κοινοί σωροί καθώς πλέον οι παραγωγοί μπορούν να αφήνουν εκεί τον καρπό και υπάρχουν οι μέθοδοι για να μην χάνει τίποτα ο παραγωγός. Όπως λάθος είναι να κλαδεύουμε παράλληλα με τη συγκομιδή. Αυτό πρέπει να γίνεται σε δεύτερο χρόνο.
Ένα επίσης σημαντικό σημείο κατά τη συγκομιδή είναι να μην τραυματίζουμε την ελιά αλλά και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε να είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει να αποφεύγουμε μηχανήματα που υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων κλπ γιατί πλέον ανιχνεύεται ότι πέσει πάνω στην ελιά.
Σε ότι αφορά τα ελαιουργεία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία πολύ καλή προσπάθεια και σχεδόν όλα έχουν εκσυγχρονιστεί δίνοντας πολύ καλή ποιότητα κατά την επεξεργασία.
Άρα επανερχόμαστε στον παραγωγό. Ο παραγωγός πρέπει να δώσει αυτά που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα του λαδιού που παράγει για να μπορεί να περιμένει ουσιαστική ανταπόδοση από την τιμή που θα έχει.
Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για το κρητικό λάδι, αποτελεί μία παρακαταθήκη για το μέλλον του προϊόντος;
Η καταχώριση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που διήρκεσε μια εικοσαετία, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη προοπτική για το κρητικό ελαιόλαδο. Για αυτό λέμε πως θα πρέπει ο παραγωγός να επενδύσει στην ποιότητα. Γιατί έχουν μπει αυστηρές προϋποθέσεις για να είναι ένα λάδι ΠΓΕ και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουν οι παραγωγοί μας. Τώρα θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί για ποιοτικότερα λάδια που θα δώσουν την υπεραξία που όλοι προσδοκούν.



