Το Νο1 διατροφικό πρότυπο που προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες
Είναι πλέον γνωστό ότι η διατροφή είναι ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» για την προστασία της υγείας μας. Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε (σοβαρές) παθήσεις, όπως ο καρκίνος; Πλήθος μελετών έχει επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
Μια νέα, μεγάλης κλίμακας πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity έρχεται να «ρίξει φως» στο ζήτημα, αναδεικνύοντας πως μια διατροφή βασισμένη κυρίως σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολυνοσηρότητας.
Ως πολυνοσηρότητα ορίζεται η ταυτόχρονη εμφάνιση δύο ή περισσότερων από τις εξής ασθένειες:
- καρκίνος,
- καρδιαγγειακά νοσήματα και
- διαβήτης τύπου 2.
Στην ανάλυση συμμετείχαν πάνω από 400.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 37 – 70 ετών, από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο και το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Για την εκπόνησή της αξιοποιήθηκαν δεδομένα από δύο τεράστιες βάσεις: την European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) και το UK Biobank. Από την τελευταία, προέκυψε ότι όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά ένα φυτικό διατροφικό πρότυπο αντιμετώπιζαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα φυτικά τρόφιμα.
«Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς τα ζωικά προϊόντα. Η έμφαση σε φυτικά τρόφιμα είναι αρκετή για να υπάρξει θετική επίδραση», τονίζει η Reynalda Córdova, επικεφαλής της μελέτης και διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η μελέτη προχώρησε σε διαχωρισμό ανάμεσα σε «υγιεινή φυτική διατροφή» και «ανθυγιεινή φυτική διατροφή». Η πρώτη περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ η δεύτερη αφορά κυρίως σε επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα, πλούσια σε ζάχαρη ή λευκό αλεύρι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανθυγιεινή φυτική διατροφή όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει τον κίνδυνο πολυνοσηρότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στις συνέπειες για την υγεία. Όπως επισημαίνει ο Karl-Heinz Wagner, συν-συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Διατροφής, «μια διατροφή με έμφαση στα φυτικά τρόφιμα συμβάλλει επιπλέον στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων».
Τι περιλαμβάνει στην πράξη
Το πρότυπο αυτό δεν απαιτεί πλήρη αποχή από ζωικά προϊόντα. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι μια φυτική διατροφή δεν ταυτίζεται με τη χορτοφαγία ή τη vegan διατροφή: Μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων μπορούν να υπάρχουν, αρκεί η βάση της να είναι φυτική. Πρακτικά, σημαίνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ακόμη και φυτικά υποκατάστατα κρέατος, όπως vegan λουκάνικα ή μπιφτέκια, και λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα οφέλη της φυτικής διατροφής σχετίζονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, καλύτερη ρύθμιση σακχάρου, μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του εντέρου, χάρη στις φυτικές ίνες και τη θετική τους επίδραση στο μικροβίωμα. Αντίθετα, μια διατροφή γεμάτη επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μέσω φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.
Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται κανείς να αποχωριστεί εντελώς τα αγαπημένα του τρόφιμα. Αρκεί να αλλάξει την ισορροπία στο πιάτο του, δίνοντας προτεραιότητα στη φυτική βάση.
Πηγή: ygeiamou.gr