Δραματική μείωση στην παραγωγή σταφυλιών στην Κρήτη – Από τις 27.000 στους 2.000 τόνους
της Εύας Νιργιανάκη…
Σημαντικά μειωμένη παρουσιάζεται να είναι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Κρήτη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους παραγωγούς και στον εξαγωγικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, Εντεταλμένο σύμβουλο Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου της Περιφέρειας Κρήτης, ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες, με την παραγωγή να ανέρχεται μόλις στους 500 τόνους. Οι όψιμες ποικιλίες, αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ωστόσο συνολικά, μαζί με τις πρώιμες, η παραγωγή δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2.000 τόνους φέτος. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της μείωσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Κρήτη εξήγαγε περίπου 27.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών.
Η σουλτανίνα, η πιο χαρακτηριστική εξαγώγιμη ποικιλία του νησιού, έχει ξεκινήσει να εξάγεται από τις 20 Ιουλίου, όμως και εκεί η εικόνα είναι υποτονική, ακολουθώντας τη γενική τάση της μειωμένης παραγωγής.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην παραγωγή σταφίδας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του απλώματος. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 300 έως 400 τόνους, έντονα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στα οινοστάφυλα, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες και την παραγωγή να μην αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.500 τόνους. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Λόγω της μικρής παραγωγής, παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στα οινοστάφυλα, ειδικά στα ποικιλιακά, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Η φετινή χρονιά αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη για αναπροσαρμογή στρατηγικών, προστασία των παραγωγών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα, απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσε τις τιμές για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025, με τιμές που ξεκινούν από 0,70 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως και 1,20 ευρώ το κιλό, για ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και το Θραψαθήρι. Είναι η πρώτη φορά που δίνονται τόσο υψηλές τιμές στην Κρήτη, κάτι που αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα στον αγροτικό κλάδο του νησιού, ότι οι αμπελώνες εγκαταλείπονται, η παραγωγή συρρικνώνεται δραματικά και η ζήτηση για σταφύλια, ειδικά ποικιλιακά, ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Η έλλειψη προϊόντος, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του αμπελώνα, διαμορφώνουν ένα τοπίο κρίσης, για την αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη.