Μεταναστευτικό: Ναυτικό αποκλεισμό στο Τομπρούκ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μεταναστευτικό: Ναυτικό αποκλεισμό στο Τομπρούκ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση

14 Ιουλίου 2025 -

Σχέδιο ναυτικού αποκλεισμού της ανατολικής Λιβύης και ιδιαίτερα του λιμανιού του Τομπρούκ έχουν επεξεργαστεί από κοινού Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα, με στόχο την πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών, που από τις αρχές του έτους έχουν γεμίσει τις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου με χιλιάδες παράτυπους μετανάστες.

Ήδη, στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, σε διεθνή ύδατα, πλέουν δύο φρεγάτες καθώς και ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης, ενώ οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζονται να αποστείλουν ακόμα ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν και οι ροές προς την Κρήτη παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή αυξηθούν ακόμα περισσότερο, το Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τον ναυτικό αποκλεισμό των διακινητών.

Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την αποστολή και δύο πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού Σώματος. Τα ΠΑΘ θα κινούνται στο όριο των χωρικών υδάτων της Λιβύης, δηλαδή σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Από το 2023, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης έχει αναγγείλει στον ΟΗΕ την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. και συνορεύουσα ζώνη στα 24 ν.μ. Ωστόσο, η συνορεύουσα ζώνη δεν συνεπάγεται κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα σχετικά με την εμπορική κίνηση, την ασφάλεια ή την παράνομη μετανάστευση.

Εν προκειμένω, η ανατολική Λιβύη και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν διαθέτουν τις ανάλογες ναυτικές δυνάμεις για την επιβολή των ελέγχων. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Λιβύη αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν μπορεί να αποτρέψει μια γειτονική και φίλια χώρα να συνδράμει στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι σαν να αναγνωρίζει ότι η διακίνηση μεταναστών γίνεται υπό την ανοχή της, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή κεφαλαίων από την Ε.Ε. και οδηγώντας τη χώρα σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.

Εντολή ενεργοποίησης

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές στη Realnews, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή ενεργοποίησης του σχεδίου για ναυτικό αποκλεισμό και ότι θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα των ροών που θα καταγραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά μετά τα μέτρα αναστολής χορήγησης ασύλου, επιδομάτων και άλλων παροχών σε όσους έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά επιδιώκεται ο οποιοσδήποτε ναυτικός αποκλεισμός στους διακινητές του Τομπρούκ να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της Λιβύης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στην «R», αν δεν είναι σε θέση οι Αρχές της Λιβύης να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε τον έλεγχο θα τον αναλάβει η Ελλάδα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η αποστολή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης θα σημαίνει επί της ουσίας ότι η χώρα μας θα μπορεί να επιτηρεί και να αποτρέπει τον απόπλου των πλοίων με μετανάστες από το Τομπρούκ, το οποίο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από τα κυκλώματα των διακινητών με την ανοχή των δυνάμεων του στρατάρχη Χ. Χαφτάρ.

Τα πλοία Α.Θ. του Λιμενικού θα χρησιμοποιούν ως βάση λιμένα της Κρήτης και θα επιχειρούν πέραν των έξι συνεχόμενων ημερών με τη συνδρομή του πλοίου Γενικής Υποστήριξης του Π.Ν., για όσο οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις κινήσεις πλοιαρίων με κατεύθυνση την Κρήτη. Συνήθως, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Κρήτης οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών, καθώς μεταβάλλονται αρκετά συχνά.

Ουσιαστικά, τα δύο πλοία Α.Θ., με τη συνδρομή των φρεγατών, θα έχουν ως αποστολή να κλείσουν κάθε θαλάσσιο διάδρομο προς τη χώρα μας, ελέγχοντας την κίνηση κάθε πλοίου που αποπλέει από το Τομπρούκ.

Από αέρος

Το λιμάνι του Τομπρούκ βρίσκεται πλέον σε πλήρη εποπτεία από αέρος και Διαστήματος. Drones αλλά και δορυφόροι καταγράφουν επί 24ώρου βάσεως όλα όσα διαδραματίζονται και τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές Αρχές έχουν πλήρη γνώση των κυκλωμάτων και των κινήσεών τους, σε βαθμό που να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) όσα εξελίσσονται, μέσω του συστήματος Copernicus.

Η «R» είχε κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει, από τον Μάρτιο του 2024, τη δορυφορική εποπτεία της Ε.Ε. στην ανατολική Λιβύη, που εντατικοποιήθηκε μετά το ναυάγιο της Πύλου και ενώ ήδη η Ιταλία δοκιμαζόταν από τις καραβιές των παράνομων μεταναστών. Στις φωτογραφίες των λιμενικών εγκαταστάσεων του Τομπρούκ, που εξασφάλισε και δημοσίευσε η «R», περιλαμβάνονταν όλες οι φάσεις των προετοιμασιών που γίνονται για τον απόπλου των παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία. Οι εικόνες που δημοσιοποιούνται ξανά σήμερα αφορούν το διάστημα από τις 23 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

 

 

Από τις φωτογραφίες αποκαλύπτονται οι μέθοδοι που ακολουθούν οι λαθροδιακινητές. Οταν συγκεντρώνουν τα πλοιάρια, τα δένουν το ένα δίπλα στο άλλο παράλληλα με τον ντόκο, ενώ τη στιγμή του απόπλου τα τοποθετούν και πάλι το ένα δίπλα στο άλλο με την πρύμνη προς τον ντόκο. Οπως είχε γίνει και στην περίπτωση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου (τον Ιούνιο του 2023), οι κτιριακές υποδομές πέριξ του λιμανιού χρησιμοποιούνται ως οι τελευταίοι σταθμοί φιλοξενίας των μεταναστών πριν τελικά εκείνοι επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα.

Πρόκειται για παλιά πλοιάρια, το μήκος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 17 μέτρα (50 πόδια), που εφοδιάζονται με μία μηχανή χαμηλής απόδοσης. Η μηχανή, απόδοσης κάτω των 70 ίππων, με ήρεμη θάλασσα θεωρείται ιδανική από τους διακινητές, προκειμένου να ωθήσει το πλοιάριο για να διανύσει απόσταση σχεδόν 200 ναυτικών μιλίων μέχρι τη νότια Κρήτη.

Μέσω Τουρκίας

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Λιμενικού, από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου 2025 έφτασαν από τη Λιβύη στις ακτές τις Κρήτης 2.711 παράνομοι μετανάστες, ενώ σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του έτους, Κρήτη και Γαύδος έχουν δεχθεί συνολικά 8.200 μετανάστες. Στην πλειονότητά τους είναι Αιγύπτιοι και ακολουθούν μετανάστες από το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Ωστόσο, από τις μαρτυρίες των αφιχθέντων οι ελληνικές Αρχές έχουν συμπεράνει ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να παίζει ρόλο στη διακίνηση των μεταναστών, καθώς όσοι προέρχονται από το Πακιστάν αλλά και το Μπαγκλαντές κινούνται μέσω Τουρκίας. Οι λιμενικοί, σε συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, έχουν διαπιστώσει ότι μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και από εκεί επίσης αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ενώ τα εισιτήριά τους τα έχουν κλείσει τα μέλη του κυκλώματος.

Στην Αίγυπτο τους παραλαμβάνουν οι δουλέμποροι οι οποίοι σε συνεργασία με το κύκλωμα που δρα στο Τομπρούκ τους κρατούν μέχρι τη στιγμή της αναχώρησής τους. Οπως μας εξηγούν αξιωματικοί, η μετακίνησή τους δεν γίνεται μέσα σε 10 ή 15 ημέρες. Μπορεί να περιμένουν στην Αίγυπτο από δύο έως και πέντε ή και έξι μήνες μέχρι να περάσουν στη Λιβύη με λεωφορεία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αίγυπτο, το κύκλωμα φροντίζει να τους βρίσκει δουλειές ώστε να μπορούν να βγάζουν κάποια χρήματα για να συντηρούνται αλλά και να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το κάθε εισιτήριο για όλη αυτή τη διαδρομή ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα 6.000 ή και στα 7.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του πλοιαρίου με τον οποίο θα ταξιδέψουν.

Ωστόσο, την οργάνωση ενός μέρους των καραβιών που αποπλέουν από τη Λιβύη φαίνεται ότι την έχουν αναλάβει τουρκικά κυκλώματα, γεγονός που δείχνει ότι αν και μπορεί να έχει περιοριστεί η δράση τους από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο φροντίζουν να διατηρούν ανοιχτές τις οδούς προς Ελλάδα έστω και μέσω Αιγύπτου – Λιβύης.

Παράγοντες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν αναμονή αναχώρησης από το Τομπρούκ 3 εκατ. μετανάστες. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία αξιολογείται ως χαμηλής αξιοπιστίας και αποδίδεται στην εσωτερική διαμάχη που υφίσταται μεταξύ της Τρίπολης και του καθεστώτος της Βεγγάζης, με στόχο την αποδόμηση του Χαφτάρ. Αλλωστε, ούτε τα δεδομένα από τους δορυφόρους ή τα drones επιβεβαιώνουν αυ- τούς τους ισχυρισμούς.

Ξαναπιάνουν το νήμα με την Τρίπολη!

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Ποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όσους μετανάστες έρχονται παράνομα από τη βόρεια Αφρική

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα επισκεφθεί ξανά τη Λιβύη, αυτή τη φορά θα μεταβεί στην Τρίπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της διεθνώς αναγνωρισμένης μεταβατικής κυβέρνησης. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ωστόσο και με δεδομένο ότι οι ροές προς την Ελλάδα έρχονται κυρίως από την ανατολική Λιβύη, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Αθήνα θα τοποθετηθεί και το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

Η επίσκεψη Γεραπετρίτη θα είναι η πρώτη Ελληνα υπουργού στην Τρίπολη, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την άνοιξη του 2021 και τη σύντομη παραμονή του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το 2022. Ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Aμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, να γίνουν διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, που όμως δεν ξεκίνησαν ποτέ.

Φιλοδοξία της Αθήνας είναι να ξαναπιάσει αυτό το νήμα, άλλωστε ο Γ. Γεραπετρίτης συζήτησε για τις θαλάσσιες ζώνες και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ. Η ανατολική Λιβύη έδωσε ενδείξεις ότι το συζητά, όπως δήλωσε ο υπουργός: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανατολική πλευρά υπό τον Χαφτάρ βρίσκεται σε μια αξιολόγηση των θαλάσσιων ζωνών. Εντούτοις, είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Η Ελλάδα έχει άμεσα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Εμείς έχουμε διάθεση να συζητήσουμε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Μάλιστα δήλωσε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί και ότι έχει οριστεί ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στην Τρίπολη, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι «αυτή τη στιγμή η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες και λειτουργικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές της Λιβύης», ενώ επεσήμανε με νόημα πως «ήταν η κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη η οποία συνήψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή με τροπολογία στην αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για ένα τρίμηνο από άτομα που εισέρχονται στη χώρα μας παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, τα άτομα αυτά επιστρέφουν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

Η τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο από μια σειρά μέτρων που ενεργοποιούνται για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, αν δεν ψηφιζόταν, θα διαμορφώνονταν συνθήκες για την είσοδο στη χώρα μας εκατομμυρίων ανθρώπων, για τους οποίους δεν θα υπήρχαν αντικειμενικά οι δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας.

Παρά τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η Ε.Ε. παρείχε πλήρη στήριξη στη χώρα μας για το μέτρο: «Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, ενώ υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνονται «η ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη και οι πιθανές συνέπειές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και για τις μεταναστευτικές ροές».

Η πορεία των ροών θα κρίνει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ειλημμένη είναι η απόφαση για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην Κρήτη. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θεωρεί ότι και αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, καθώς σκοπός όσων φτάνουν στη χώρα είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου στο Καστέλι Ηρακλείου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 1.000 άτομα. Αν οι ροές συνεχιστούν, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανάλογη δομή και στο Ρέθυμνο.

Η κυβέρνηση αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες κινήσεις, αν η κατάσταση δεν οδηγηθεί σύντομα σε εκτόνωση. Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι πολλαπλών βημάτων, και πως «εάν συνεχιστεί το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, να έχουμε μεγάλα σκάφη έμφορτα και γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αυστηροποίηση του πλαισίου».

Μάλιστα ο υπουργός έδωσε και σαφείς ενδείξεις για το τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε την περασμένη Κυριακή στη Βεγγάζη με τον Χαφτάρ για το μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις γειτονικές χώρες, να παράσχει ουσιαστική βοήθεια για τον έλεγχο και των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης, έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέπει κοντά στην ακτή».

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη της αποστολής της Ε.Ε. στη Βεγγάζη (στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θ. Πλεύρης) δεν πήγε καλά, στην Ε.Ε. αποφάσισαν να μη δώσουν συνέχεια, αποδεχόμενοι ότι αιτία ήταν η ελλιπής προετοιμασία από τις Βρυξέλλες. Σε συνάντησή τους στη Ρώμη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα συμφώνησαν ότι η επίσκεψη της αποστολής της Ε.Ε. στη Βεγγάζη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Αθ. Δρούγος: Υπουλα σχέδια σε εξέλιξη

Η κατάσταση στο Χαφταρστάν/ανατολική Λιβύη επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ως προς τη χώρα μας πολλαπλασιάζει τις ασύμμετρες και μη γραμμικές απειλές. Προκαλεί εντονότατα προβλήματα ασφαλείας, διαχείρισης κρίσης και «οπλοποίηση» του παράτυπου μεταναστευτικού ρεύματος με πολυδιάστατες υποτροπές και επιπτώσεις.

Πέραν της τυχοδιωκτικής και ωφελιμιστικής στάσης του ιδιόρρυθμου και εκκεντρικού πολεμάρχου Χαφτάρ, υπάρχουν και -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος- οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι μισθοφορικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του Κρεμλίνου (Αφρικανικό Σώμα) που στοχεύουν τη χώρα μας από τα Βαλκάνια μέχρι την ανατολική Μεσόγειο ως και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα εσωτερικής και ναυτικής ασφάλειας σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Επιδιώκουν την πρόκληση εσωτερικών ζητημάτων και περίτεχνα εκμεταλλεύονται την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική, τον στυγνό και γενοκτονικό εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν -στον οποίο μεταξύ άλλων εμπλέκεται η Ρωσία- την αδυναμία παρέμβασης της Αιγύπτου, ως και την εσωτερική πολιτικο στρατιωτική διαίρεση της λιβυκής επικράτειας, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες των διεθνών οργανισμών.

Ο πολέμαρχος της Κυρηναϊκής είναι πιόνι της Μόσχας στην υπηρεσία των ρωσικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει με άλλους και στα λευκορωσικά – πολωνικά σύνορα, όπου η Ρωσία ενεργεί υβριδικά εργαλειοποιώντας παράνομους μετανάστες.

Από την πλευρά μας, θα πρέπει να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση πολιτικά, νομικά, αποτρεπτικά, συνεργασιακά με άλλα κράτη και με καλές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις κινήσεις στη βορειοαφρικανική ακτή.

Σ. Καλεντερίδης: Ο Χαφτάρ κρατά το κλειδί

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, στη Λιβύη το διάστημα αυτό έχουν καταφύγει 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες από το Σουδάν και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες.

Αυτό δεν είναι φαινόμενο του τελευταίου μήνα, που παρατηρήθηκε η έντονη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Γαύδο και στην Κρήτη. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπήρχαν στη Λιβύη εδώ και χρόνια και ακολουθούσαν κυρίως το δρομολόγιο προς τη Λαμπεντούσα.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, που ίσως μόνον ο Χαφτάρ γνωρίζει. Δεδομένων των επιχειρησιακών δυσκολιών, η διαχείριση του προβλήματος στο πεδίο είναι περίπου αδύνατη, ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το πιο πιθανό είναι να αποβούν αναποτελεσματικά. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικο-διπλωματικά μέσα, δηλαδή με απευθείας συνομιλίες και συμφωνία με τον ίδιο τον Χαφτάρ.

Ο δρόμος της Ευρώπης είναι σωστός, αλλά, δεδομένης της αναποτελεσματικότητας των Βρυξελλών και της οξύτητας του προβλήματος για την Ελλάδα, αν υπάρχει μία περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απευθείας συνομιλίες του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του στρατάρχη Χαφτάρ.

Όσο το ταχύτερο το αντιληφθεί η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και για την Ελλάδα.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews