Στο κέντρο κάθε πόλης κρύβεται μια ιστορία: κλειστά ρολά, άδεια καταστήματα και περαστικοί που βιάζονται να φύγουν. Στη Βρετανία, το πρόβλημα αυτό παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και, όπως φαίνεται, τα «μερεμέτια» σε φόρους και προσόψεις δεν φτάνουν.
Αυτό που λείπει πραγματικά είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και το εισόδημά τους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
5 δισ. λίρες για να αναζωογονηθούν οι εμπορικοί δρόμοι
Χρειάζονται έως και £5 δισ. για να ξαναζωντανέψουν οι ταλαιπωρημένοι εμπορικοί δρόμοι των βρετανικών πόλεων, σύμφωνα με μελέτη του think tank Centre for Cities.
Πόλεις όπως το Bradford, το Newport και το Blackpool έχουν διπλάσια ποσοστά κενών καταστημάτων σε σχέση με το Λονδίνο, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 16%.
Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι πολιτικές που επικεντρώνονται μόνο σε φορολογικές ελαφρύνσεις, μειωμένα ενοίκια ή φθηνότερο πάρκινγκ δεν αγγίζουν το πραγματικό πρόβλημα.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι κεντρικές οδοί δεν αποτυγχάνουν παντού. Όπου αποτυγχάνουν, η αιτία δεν είναι μόνο επιφανειακή, αλλά οικονομική. Οι πολιτικές που αφορούν τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα ενοίκια ή τη στάθμευση δεν λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη εικόνα», τονίζει ο Άντριου Κάρτερ, επικεφαλής του Centre for Cities.
«Αν οι κάτοικοι δεν έχουν χρήματα ή λόγο να κατέβουν στο κέντρο, ό,τι κι αν κάνουμε θα αποτύχει».
Σε πλουσιότερες περιοχές όπως το Υόρκ, το Λονδίνο ή το Εδιμβούργο, τα καταστήματα προσαρμόστηκαν, επενδύοντας στην εστίαση και τη διασκέδαση – αφού οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν. Εκεί, περίπου £1 στις £4 πηγαίνουν σε φαγητό και ποτό και τα άδεια καταστήματα περιορίζονται στο 7–9%.
Αντίθετα, σε πόλεις όπως το Stoke ή το Wigan, μόνο £1 στα £10 κατευθύνεται στην εστίαση και η ερήμωση κυριαρχεί.
Χρειάζεται ισορροπία
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα εισοδήματα, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται κοντά στο κέντρο.
Η μελέτη επισημαίνει ότι οι πόλεις που στηρίζονται σε εκτεταμένα εμπορικά πάρκα εκτός κέντρου – όπως το Swindon και το Slough – έχουν δυνατή τοπική οικονομία αλλά κέντρα χωρίς ζωή.
Η British Retail Consortium τονίζει ότι οι πόλεις χρειάζονται ένα ισορροπημένο μείγμα λιανεμπορίου και φιλοξενίας, ώστε να γίνουν προορισμοί και όχι περάσματα. Όμως, το απαρχαιωμένο σύστημα των business rates εμποδίζει τις επενδύσεις που είναι κρίσιμες για την καθημερινή οικονομία.
Η λύση;
Περισσότερα σπίτια στο κέντρο, καλύτερες δουλειές και λιγότερη εξάρτηση από καταστήματα που απλώς περιμένουν πελάτες.
Γιατί, όπως καταλήγει και η έρευνα: «Μια προβληματική high street είναι αποτέλεσμα μιας προβληματικής τοπικής οικονομίας – όχι η αιτία της».
Πηγή in.gr