Αυστηρό μήνυμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου
Το Συμβούλιο της Ευρώπης «προτρέπει τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να απορρίψουν την τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της καταγραφής αιτήσεων ασύλου από άτομα που φθάνουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης τους».
Κινδυνεύουν πρόσφυγες και μετανάστες «να υποστούν βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις»
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που υποβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την ελληνική κυβέρνηση για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αρχικά για 3 μήνες, για όσους φτάνουν από βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα σημειώνει πως η πρόταση αυτή «θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε καταστάσεις όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, καθώς και από άλλες νομικές διατάξεις όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
Θέμα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δηλώνει ενήμερος για πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Βουλή από τον Έλληνα πρωθυπουργό, «τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα δημιουργούσαν περαιτέρω ζητήματα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Και καταλήγει: «Αναγνωρίζω ότι η αυξανόμενη ροή αφίξεων στη Γαύδο και την Κρήτη τους τελευταίους έξι μήνες, έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, όπως τόνισα κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανθρωπιστική κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη εάν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει έγκαιρα την έλλειψη δομών υποδοχής (…)».
Επιφυλάξεις από τον Συνήγορο του Πολίτη
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει επιφυλάξεις για την προτεινόμενη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου. Αναγνωρίζει την πίεση από την αύξηση των αφίξεων στην Κρήτη και χαιρετίζει τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, τονίζει όμως ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές χωρίς καταγραφή παραβιάζουν διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Εφιστά την προσοχή στην ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης (non-refoulement) και καλεί την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις του κράτους δικαίου και της Ε.Ε.
Πηγή in.gr