Βάσεις 2025: Οι «αθόρυβες» σχολές με λίγα μόρια που εξασφαλίζουν επαγγελματικό πάταγο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Βάσεις 2025: Οι «αθόρυβες» σχολές με λίγα μόρια που εξασφαλίζουν επαγγελματικό πάταγο

2 Ιουλίου 2025 -

Όλοι μιλούν για τις σχολές «φαβορί» των Βάσεων 2025, όμως υπάρχουν και αυτές που μένουν στο παρασκήνιο, χωρίς να τραβούν τα φώτα, αλλά προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας. Μπορεί να μην έχουν τα πιο υψηλά μόρια, αλλά αυτές οι σχολές κρύβουν μέσα τους τεράστιες δυνατότητες για ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον. Αν ψάχνεις τον δρόμο που θα σε οδηγήσει σε μια σταθερή και ανερχόμενη καριέρα, μην αγνοήσεις τις «κρυφές» επιλογές που φέτος αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Από τεχνολογία και τουρισμό μέχρι ναυτιλία και καινοτομία, αυτές οι σχολές συνδυάζουν πρακτικές δεξιότητες με ευκαιρίες απασχόλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό — και όλα αυτά με μόρια που μπορεί να σε εκπλήξουν.

Σαφώς και μαθητές που αρίστευσαν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και να φοιτήσουν σε περιζήτητα τμήματά όπως αυτά ης Νομικής, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, των ΗΜΜΥ και αρκετά ακόμη. Ωστόσο τι γίνεται με τους μαθητές που κινηθήκαν σε μεσαίες ή ακόμη και σε χαμηλές βαθμολογίες;

Ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και επιστημονικός διευθυντής της EMPLOY EDU, παρουσιάζει στο Dnews τα τμήματα με χαμηλές βάσεις που μπορούν να γίνουν το μυστικό όπλο για ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Όπως εξηγεί «θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι το 1ο βήμα στη σταδιοδρομία μας και όχι το τελικό. Και σε αυτό το πρώτο βήμα, έστω και αν δε συγκεντρώσαμε υψηλές βαθμολογίες, υπάρχουν επιλογές.» Αν ψάχνεις σχολές που συνδυάζουν προοπτικές, ζήτηση και δυναμική ανάπτυξη, οι επιλογές που ακολουθούν είναι για σένα καθώς καλύπτουν κλάδους που δείχνουν αυξανόμενη δυναμική στη χώρα και δεν περιορίζουν την απασχολησιμότητα των αποφοίτων μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας αλλά έχουν υψηλή ζήτηση και εκτός.

Τεχνολογία και επιστήμη των δεδομένων

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους περισσότερους χώρους εργασίας, οι επαγγελματίες με γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς όπως η κωδικοποίηση, η ανάλυση δεδομένων και η μηχανική μάθηση είναι πιθανό να έχουν υψηλή ζήτηση. Τμήματα Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Μηχανικών Η/Υ σχετίζονται με τα εν λόγω πεδία και μάλιστα θα βρούμε χαμηλόβαθμες σχολές όπως :

1. Μηχανικών πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου (9800)

2. Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας (10500)

3. Πληροφορικής Ιονίου (9800)

4. ΗΜΜΥ Δυτικής Μακεδονίας (13645), ΕΛΜΕΠΑ (10830), Πελοποννήσου (11923)

Τουρισμός

Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, οπότε οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, όπως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι ξεναγοί και οι διευθυντές ξενοδοχείων, είναι πιθανό να έχουν υψηλή ζήτηση. Παράλληλα, έμμεσα ενισχύεται και η δυναμική άλλων κλάδων καθώς ο Τουρισμός είναι μια «βαριά» βιομηχανία. Από αποφοίτους με εξειδίκευση στην προβολή και τη ψηφιοποίηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς μας (όπως π.χ. οι απόφοιτοι του τμηματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας) μέχρι οικονομικά στελέχη με εξειδίκευση στη βιώσιμη ανάπτυξη (π.χ. αποφοίτους Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), αναμένεται σταδιακά να ενισχύεται ο αριθμός θέσεων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την υποστήριξη αυτου του δυναμικού πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας. Χαμηλόβαθμα Τμήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πεδίο, ενδεικτικά, είναι:

1. Τουρισμού Ιονίου (9620)

2. Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού (11650)

Ναυτιλία

Ολοένα και περισσότερο η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα ενισχύει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα δημιουργώντας επακόλουθα περισσότερες και νέες θέσεις εργασίας για αποφοίτους

Ναυτιλιακών Σπουδών, Α.Ε.Ν. και συναφών επαγγελμάτων της Θάλασσας. Το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο με 9850 μόρια αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή για να το ακολουθήσει κάποιος.

Η σημασία της διεπιστημονικότητας

Από κει με πέρα, υπάρχουν τμήματα τα οποία συνδέονται και με άλλους πυλώνες της οικονομίας και έχουν ιδιαίτερη δυναμική και χαμηλές βάσεις. Παράλληλα, προσφέρουν και αξιόλογη διεπιστημονικότητα στους αποφοίτους τους. Ακολούθως, παρατίθενται ορισμένα ακόμη:

1. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (11400)

2. Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΔΙΠΑΕ (9520)

3. Μεσογειακών Σπουδών: Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Διεθνείς Σχέσεις Αιγαίου (8765)

4. Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Αιγαίου (9100)

5. Επιστήμων Διατροφής και Δικαιολογίας ΕΛΜΕΠΑ (11000)

6. Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιονίου (9570)

7. Στατιστικής Δυτικής Μακεδονίας (7415)

8. Μηχανικών παραγωγής & Διοίκησης Κρήτης (12030)

9. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας Αιγαίου (8790)

10. Μηχανολόγων Μηχανικών ΔΙΠΑΕ (10340)

«Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση θα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό για τα άτομα να έχουν επίγνωση της μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και να αναπτύσσουν και να ενημερώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους προκειμένου να παραμένουν ανταγωνιστικά. Στις προπτυχιακές μας σπουδές και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μια από τις συνυπολογιζόμενες παραμέτρους είναι και η αγορά εργασίας» τονίζει ο κ. Ταουσάνης.

Κλείνοντας απευθυνόμενος στους υποψηφίους τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση με άξονα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή σπουδών, πρέπει να συνυπολογίζονται πάντα οι προσωπικές κλίσεις και οι ανάγκες της αγοράς, ώστε η πορεία των νέων να είναι τόσο ρεαλιστική όσο και ελπιδοφόρα.

 

Πηγή: dnews.gr