ΟΠΕΚΕΠΕ: Task Force για «επιστροφή και του τελευταίου ευρώ» – Τα μηνύματα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης
Την ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει βούληση «να επιστραφεί και το τελευταίο ευρώ» των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Πρωθυπουργό κι εξετάζουν τα επόμενα βήματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, και την κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Δύναμη «Task Force» που θα στελεχωθεί με επιχειρησιακά στελέχη από την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία καλείται να διερευνήσει εκατοντάδες ΑΦΜ καθώς οι φάκελοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξουν άμεσα και με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει το βάρος θα δοθεί αρχικά στα μεγάλα ποσά. Θα ελεγχθούν οι πάντες υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές ωστόσο τονίζουν ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να υπάρξει μια πρώτη λίστα ανθρώπων που έλαβαν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν.
Οι επιστροφές θα γίνουν με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ενώ για τις παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα και θα αναζητηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες.
Το ένα μας φέρνει φέτος στο φθινόπωρο οπότε θα πρέπει να καταβληθούν οι επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε, το ζητούμενο είναι να έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα στους ελέγχους που θα δρομολογηθούν. Δεύτερο ορόσημο, έχει να κάνει με το φθινόπωρο του 2026 όταν και θα επιδιωχθεί το έργο καταβολής των επιδοτήσεων να περάσει πλέον πλήρως στην ΑΑΔΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μήνυμα μήνυμα μηδενικής ανοχής στις πελατειακές συμπεριφορές στον κρατικό μηχανισμό, τονίζοντας ότι «τα κονδύλια που κατέληξαν σε απατεώνες, θα επιστραφούν», και μάλιστα σύντομα.
«Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα, το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί, τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα, να επιστραφούν», τονίζει.
«Οι πελατειακές σχέσεις καταργούνται και η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr», τόνισε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι «οι πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια».
«Το πρόβλημα αυτό προφανώς υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως εδώ ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι αρκετά προφανής η ανεπάρκεια του κράτους, αλλά είναι μία ανεπάρκεια την οποία προσπαθήσαμε να διορθώσουμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να την ανατάξουμε. Σε αυτή τη χρόνια παθογένεια η Κυβέρνηση απάντησε και απάντησε και πριν αυτή η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει τότε, ότι όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται. Οι διάλογοι οι οποίοι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δικαιώνουν αυτή την απόφαση, αποκαλύπτουν όμως ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές από κάθε παράταξή δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές», ειπε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθεί η λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέγεται ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις».
Σχετικά με τις φήμες για τις παραιτήσεις άλλων υπουργών, όπως πχ του Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δεν θα έχουμε άλλες παραιτήσεις υπουργών, ενώ σχολιάζοντας τη στάση των προέδρων άλλων κομμάτων, τόνισε
Δεν είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να «πέφτει από τα σύννεφα» όταν ακούει διαλόγους για ρουσφέτια; Ή να «πέφτει από τα σύννεφα» για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Δεν πρέπει να κάνουμε συμψηφισμό. Είμαστε έξι χρόνια Κυβέρνηση. Πράγματι, είναι λάθος, εξοργίζει τον κόσμο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σοβαρή η αντιπολίτευση, η οποία νομίζει ότι τα κόμματα τα οποία εκπροσωπεί ο καθένας, ιδρύθηκαν το 2019, το 2020, το 2021>>.
Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο, ώστε να επιστραφεί και το τελευταίο ευρώ των παράνομων επιδοτήσεων», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν υπάρχει “δυστυχώς αποτύχαμε”, υπάρχει “δυστυχώς μας έπιασαν”», λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, ζητά ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι-χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής», λέει το ΚΚΕ.
«Πρώτα προανακριτική και μετά εκλογές, για να μην υπάρχει καμία παραγραφή», ζητά ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι μία κυβέρνηση της δεξιάς, επικίνδυνη για την χώρα, που πρέπει να φύγει άμεσα», υποστηρίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκβιαστικό ψηφοθηρικό μηχανισμό», ισχυρίζεται ο Δημήτρης Νατσιός.
«Ο κ. Μητσοτάκης θρασύτατα λέει, οτι δεν θα ανεχθεί τις πρακτικές που ο ίδιος έχει εγκαταστήσει», λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πηγή ertnews.gr