Τσιτσιπάς: Οι λόγοι που τον οδηγούν να σκεφτεί πιθανή απόσυρση
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά στη συνέντευξη Τύπου, μετά την εγκατάλειψη και συνάμα τον αποκλεισμό του στον πρώτο γύρο του Wimbledon. To Gazzetta εξηγεί τους λόγους που έφτασαν τον Έλληνα τενίστα στο σημείο να σκέφτεται πιθανό τέλος στην καριέρα του…
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προέβη σε μία απρόσμενη δήλωση το απόγευμα της Δευτέρας (30/6), μετά τον αποκλεισμό του από το Wimbledon. Ο Έλληνας τενίστας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα κόντρα στον Βαλεντίν Ρουγιέρ, λόγω τραυματισμού στην πλάτη, με συνέπεια να εγκαταλείπει και να μένει εκτός.
Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου δεν ήταν μία τυπική διαδικασία για τον Έλληνα. Έδειξε φανερά απογοητευμένος και αυτό το έκανε ξεκάθαρο με τις δηλώσεις του. Δηλώσεις που ενδεχομένως να μην περίμεναν οι περισσότεροι απ’ όσους βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του νεαρού.
Ο Νο.26 του κόσμου μεταξύ άλλων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσής την ενεργό δράση. Λόγια σκληρά από έναν αθλητή, ο οποίος διανύει το 26ο έτος της ζωής του. Λόγια τα οποία δεν απορρέουν μόνο από την απογοήτευση της ήττας, αλλά αποκαλύπτουν μία διαφορετική ιστορία. Αυτή που πίσω από την εξωτερική εικόνα ενός δυναμικού και ταλαντούχου αθλητή κρύβεται μία πορεία γεμάτη σωματική πίεση, ψυχική κόπωση και άλλες ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά για ενδεχόμενη απόσυρση, το Gazzetta εξετάζει όλες τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον τενίστα να φτάσει σε σημείο να μιλήσει για απόσυρση σε τόσο νεαρή ηλικία.
Σωματική καταπόνηση και τραυματισμοί
Τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περασμένη διετία, το σώμα του Στέφανου Τσιτσιπά έχει δοκιμαστεί σκληρά. Η πιο πρόσφατη και χρόνια περιπέτεια του, όπως αποδεικνύεται, αφορά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στη μέση. Χρονικά αυτό ξεκίνησε στα τέλη του 2023, όταν αποσύρθηκε από τα ATP Finals εκείνης της χρονιάς. Πολλοί θεώρησαν πως αυτό ήταν απλά ένας τραυματισμός, ο οποίος με τις απαραίτητες ενέργειες θα ξεπερνιόταν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, με τον τραυματισμό να επιμένει και ανά διαστήματα να επηρεάζει την απόδοσή σε μεγάλα τουρνουά.
Αναμφίβολα το τένις είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί διαρκή και επαναλαμβανόμενη πίεση στη μέση και τις αρθρώσεις. Οι αγώνες Grand Slam, οι οποίοι ενίοτε έχουν μεγάλη διάρκεια, εξαντλούν ακόμα και τα πιο ανθεκτικά κορμιά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν συγκαταλέγεται σε αυτά, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε τα προβλήματα στη φυσική του κατάσταση είναι αρκετά παρά το γεγονός ότι δουλεύει πάρα πολύ για να τα βελτιώσει. Ο επιθετικός τρόπος παιχνιδιού του είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καταπονεί το σώμα του σε κάθε ματς. Η πρόσφατη αποχώρηση από τον αγώνα του Wimbledon ήταν ένα ακόμα τρανταχτό δείγμα πως δεν μπορούσε να συνεχίσει.
Η πίεση της προσδοκίας
Από πολύ νωρίς ο Στέφανος Τσιτσιπάς θεωρήθηκε ο «εκλεκτός» του ελληνικού τένις. Οι εμφανίσεις του, το ταλέντο του, αλλά και οι επιτυχίες στα πρώτα του βήματα ανέβασαν από πολύ νωρίς τον πήχη. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που έφτασε σε τελικό Grand Slam, ο πρώτος που μπήκε στο Top5 της παγκόσμιας κατάταξης. O βασικός εκπρόσωπος – μαζί με τη Μαρία Σάκκαρη – μιας ολόκληρης χώρας σε ένα παγκόσμιο σπορ. Η πίεση αυτή δεν είναι μικρή και δεν είναι απίθανο να τον… λύγισε.
Κάθε ήττα του αναλυόταν σχολαστικά με τους «haters» να βρίσκουν χώρο να τα βάλουν με έναν παγκοσμίου φήμης αθλητή. Κάθε προσωπική του επιλογή σχολιαζόταν. Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σχεδόν πάντα πόλο έλξης και αντικείμενο κριτικής. Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι δύσκολο ν’ αποσυντονίσουν έναν αθλητή και να του… χαλάσουν το μυαλό. Μετά από κάποιο σημείο η πίεση δεν είναι μόνο αθλητική.
Το αίσθημα ανεκπλήρωτων στόχων
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα στην αθλητική του καριέρα. Βέβαια, αυτό που συνόδευε κάποια από τα επιτεύγματα ήταν η λέξη «παραλίγο». Παραλίγο Grand Slam πρωταθλητής, παραλίγο Νο.1 του κόσμου, παραλίγο στην ελίτ των τενιστών που άφησαν ιστορία. Η ήττα του στον τελικό του Roland Garros το 2021 από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ προηγούταν με δύο σετ, παραμένει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο κοντά έφτασε και πόσο μακριά έμεινε.
Αυτή η συνεχής επαφή με την κορυφή, χωρίς την τελική επιβεβαίωση, γεννά ένα είδος ψυχολογικής φθοράς. Οι εσωτερικές ερωτήσεις και αμφισβητήσεις ολοένα και γίνονται περισσότερες. «Μπορώ να φτάσω έως την κορυφή ή δεν μπορώ;», «τι κάνω λάθος και δεν φτάνω στην κορυφή;» ενδεχομένως να είναι κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν το μυαλό και το γεγονός ότι μένουν αναπάντητα για καιρό… πονάει.
Ψυχική κόπωση και ανάγκη επαναπροσδιορισμού
Το κορυφαίο επίπεδο στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν κουράζει μόνο το σώμα, αλλά φθείρει και την ψυχή. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, από το 2024, έδειξε σημάδια πνευματικής εξάντλησης. Σε πολλές συνεντεύξεις έχει παραδεχτεί πως δυσκολεύεται να βρει κίνητρο. Σχολιάζει πλέον τα λάθη του και αρκετές στιγμές έγινε κάνει ξεκάθαρο πως η καθημερινότητα στο tour έχει γίνει μηχανική.
Αυτή η περίπτωση δεν απέχει πολύ από τις περιπτώσεις αθλητών που έχουν αποσυρθεί πρόωρα για λόγους ψυχικής υγείας η κινήτρου. Πρόσφατα, ο Ντομινίκ Τιμ έκανε λόγο για burnout στην ανακοίνωση για την απόσυρσή του. Η Άσλεϊ Μπάρτι σταμάτησε γιατί δεν είχε πλέον άλλο κίνητρο.
Οι δηλώσεις περί «εσωτερικού ορίου» και «σκέψεων αποχώρησης» αφήνουν να εννοηθεί πως οι προβληματισμοί του δεν εντοπίζονται μόνο στην καταπόνηση της μέσης του και στη σωματική «φθορά». Έχει περάσει ξανά από το μυαλό του, σε στιγμές που δεν πονούσε από τον τραυματισμό και με τους σφυγμούς να μην είναι στο κόκκινο. Η σκέψη αυτή μπορεί να είναι βαθιά υπαρξιακή. Ενδεχομένως ν’ αναζητά έναν νέο σκοπό, μία νέα μορφή έκφρασης εντός και εκτός γηπέδων.
Πηγή gazzetta.gr