Υπέρ της Μονής Οδηγήτριας έληξε η δικαστική διαμάχη
Τέσσερα χρόνια μετά την διαμάχη που υπήρξε μεταξύ της Μονής Οδηγήτριας και των κτηνοτρόφων που επί δεκαετίες χρησιμοποιούσαν εκτάσεις της Μονής για βοσκοτόπους. Οι δικαστικές προσφυγές της Μονής σε βάρος των κτηνοτρόφων δικαίωσαν την Μονή και πλέον σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει αποχωρήσει από τις εκτάσεις της Μονής μετά από δεκαετίες.
Η διαμάχη ξεκίνησε το 2020 όταν η Μονή ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να αποχωρήσουν με πρόσχημα ότι δεν κατέβαλαν τα μισθώματα για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν. Από τότε ξεκίνησε η διαμάχη των δύο πλευρών που κατέληξε στα δικαστήρια με τη Μονή να ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα που θα είναι όπως ανέφερε ο Ηγούμενος της Μονής ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των εκτάσεων αυτών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.
Σύμφωνα με τον κ Παρθένιο το ενδιαφέρον για τις εκτάσεις της Μονής υπάρχει όμως ο στόχος είναι στην περιοχή να μπουν μόνο επιχειρηματίες από την Κρήτη και όχι άλλοι. Σε σχέση με τη διαμάχη που υπήρξε με τους κτηνοτρόφους ανέφερε πως για τη Μονή όλη αυτή η διαδικασία ήταν ένα μεγάλο αγκάθι που πλέον δεν υπάρχει.
«Εμείς προσφύγαμε γιατί θέλαμε να προστατέψουμε τις εκτάσεις μας και την περιουσία της Μονής. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούσαν τις εκτάσεις μας και εισέπρατταν τεράστια ποσά για τις επιδοτήσεις τους και δεν απέδιδαν σε εμάς ούτε το πολύ μικρό τίμημα που έπρεπε. Είχαν ενοικιάσει τις εκτάσεις για ελάχιστα ευρώ το στρέμμα και δεν απέδιδαν ούτε αυτά τα χρήματα και κάποιοι ήθελαν να τα οικειοποιηθούν ως χρησικτησία. » ανέφερε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο κ Παρθένιος.
Αναφερόμενος στο τι θα κάνει πλέον η Μονή ο κ Παρθένιος ανέφερε πως είναι δεδομένο πως οι εκτάσεις αυτές θα βγουν σε διαγωνισμό και μόνο. Όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων όμως η Μονή δεν επιθυμεί οι εκτάσεις αυτές να δοθούν προς χρήση σε επιχειρήσεις εκτός Κρήτης.
«Εμείς θέλουμε επιχειρηματίες από τον τόπο μας να αναλάβουν την εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών και αναζητούμε τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποιος διαγωνισμός καθώς κατά καιρούς υπήρχε ενδιαφέρον. Το επόμενο διάστημα θα βρούμε τον τρόπο και αυτό θα ανακοινωθεί επισήμως.»
Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος που ήταν μεταξύ των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούσαν εκτάσεις της Μονής ανέφερε πως τόσο αυτός όσο και μέλη της οικογένειας του έχουν αποχωρήσει από τις εκτάσεις της Μονής και πως ακόμα και όταν ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη με τη Μονή κατέβαλαν κανονικά τα μισθώματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Δεχτήκαμε έναν πόλεμο από τον Ηγούμενο που ήταν μεθοδευμένος. Εμείς ουδέποτε είπαμε όχι στο να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν και τα φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς από το σύνολο της έκτασης θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα τμήμα αυτής και στο υπόλοιπο να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε ως βοσκότοπους όπως κάναμε από τη δεκαετία του 60. Χάσαμε τη δίκη και εγκαταλείψαμε το χώρο και τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αγωγή που έχει κάνει εις βάρος μας ο Ηγούμενος που μας ζητάει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Διαφυγόντα κέρδη επειδή δεν έχουν γίνει οι φωτοβολταϊκές μονάδες εκεί. » ανέφερε στον Αντίλαλο ο κ Βασίλης Σμπώκος.