Βρετανία: Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Βρετανία: Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες

25 Φεβρουαρίου 2025 -

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Υβέτ Κούπερ, τόνισε ότι «οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας», ενόψει της συνάντησης μέσα στην εβδομάδα, του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, η Κούπερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ σημαντικό στάδιο» και πως για να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη, η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται «στο επίκεντρο».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη αποτελεί «απαραίτητη εγγύηση» για τη διατήρηση της ειρήνης.

Οι δηλώσεις της Κούπερ, που ευθυγραμμίζονται με τη γενικότερη θέση της κυβέρνησης των Εργατικών, γίνονται πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ θα τεθεί σε κίνδυνο υπογραμμίζει σήμερα η εφημερίδα Financial Times εστιάζοντας στην χθεσινή συνάντηση Τραμπ-Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η συνάντηση είχε έναν «ευχάριστο τόνο». ενώ οι Times σημειώνουν ότι «οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν συζητήθηκε η βοήθεια προς την Ουκρανία».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το μήνυμα του Τραμπ ήταν «σταματήστε να κατηγορείτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο», κάτι που, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Γαλλία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ζήτημα προσφέροντας μια “πυρηνική ασπίδα” για την Ευρώπη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Γερμανία, κάτι που ένας Γάλλος αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως “ισχυρό μήνυμα” προς τον Πούτιν. Παράλληλα, ένας Γερμανός διπλωμάτης δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την πίεση στον Σερ Κιρ Στάρμερ να αποδείξει τη δέσμευσή του για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατασα Καντζαβελου

Πηγή ertnews.gr