«Ανεπαρκής Κρατική Χρηματοδότηση: Ο Δήμος Φαιστού καλύπτει τις ανάγκες από τα δικά του έσοδα»
Δήλωση Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Φαιστού Γ. Ντισπυράκη…
Έντονη είναι η συζήτηση, το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στους Δήμους, πώς γίνεται η κατανομή τους αλλά και το αν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Συγκεκριμένα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ο Δήμος Φαιστού για τη διαχείριση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, η μεταφορά μεταναστών και η συντήρηση των σχολικών μονάδων, μερίδα πολιτών υποστηρίζει ότι ο Δήμος λαμβάνει υπέρογκα ποσά, ωστόσο η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Ντισπυράκη Γιώργο, είναι πολύ διαφορετική.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δίνει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πώς κατανέμονται και αξιοποιούνται τα κρατικά κονδύλια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Δήλωση Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Φαιστού
Κρατικά Κονδύλια στους Δήμους: Η Πραγματικότητα.
«Τα τελευταία χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς όμως να συνοδεύονται από την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και να μην παραπλανόνται από ψευδείς πληροφορίες.
Για παράδειγμα, όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Φαιστού έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση ύψους μόλις 12.700 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΠ για την υλοποίηση Δράσεων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς». Αυτό το ποσό προορίζεται να καλύψει στειρώσεις, κτηνιατρική περίθαλψη, μεταφορές, σίτιση και προσωπικό. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος αυτών των υπηρεσιών είναι πολύ μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, ο Δήμος χρειάστηκε να δαπανήσει επιπλέον 35.000 ευρώ για στειρώσεις και κτηνιατρικές υπηρεσίες και 10.000 ευρώ για τη σίτιση των ζώων, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 45.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος του προσωπικού του Δήμου που έχει αναλάβει να ασχολείται με αυτά τα θέματα, πολλές φορές εκτός ωραρίου. Η κρατική χρηματοδότηση, λοιπόν, καλύπτει μόλις το 1/3 των αναγκών.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη μεταφορά μεταναστών. Το 2024, ο Δήμος Φαιστού χρειάστηκε να δαπανήσει πάνω από 10.000 ευρώ από τα τακτικά του έσοδα για τη μεταφορά τους. Η σχετική χρηματοδότηση έφτασε στο τέλος του έτους ήταν ειδικευμένη για το 2025. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεσμεύονται για τις συγκεκριμένες δαπάνες χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου, παρόλο που απορροφήθηκαν από αυτούς τους κωδικούς.
Οπότε μιλάμε για άλλη μια μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων .
Και αυτό που μας απασχολεί περισσότερο, τα σχολεία, η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση δεν αρκεί παρά να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος των λειτουργικών και κτιριακών αναγκών τους . Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τις σχολικές καθαρίστριες, ο Δήμος Φαιστού καλύπτει ετησίως επιπλέον 200.000 ευρώ από τα τακτικά του έσοδα λόγω.. ανεπαρκούς κρατικής επιχορήγησης..
Το συμπέρασμα; Ναι, υπάρχει χρηματοδότηση στους Δήμους αλλά ελάχιστη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, τους μεταφέρονται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υποστελέχωση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ειδικά στους περιφερειακούς δήμους όπως ο δικός μας.
Ο κ. Ντισπυράκης ξεκαθαρίζει πως, αν και οι Δήμοι λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, αυτή είναι πολύ μικρότερη από τις πραγματικές ανάγκες.
Ο Δήμος Φαιστού, όπως και πολλοί άλλοι περιφερειακοί Δήμοι, αναγκάζεται να καλύπτει το έλλειμμα, από τα ίδια του τα έσοδα, γεγονός που επιβαρύνει τη συνολική λειτουργία του.
Το ζήτημα παραμένει ανοικτό και απαιτεί άμεσες λύσεις από την Πολιτεία.