Λευτέρης Τριανταφυλλάκης: «Θέλουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όχι ευχολόγια»
της Εύας Νιργιανάκη…
Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Κρήτης βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια των τελευταίων δεκαετιών. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς του νησιού αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις που απειλούν την ίδια τους την επιβίωση.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις για τις καταστροφές έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Παράλληλα, η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των κτηνιατρικών δομών, επιδεινώνει την κατάσταση, την ώρα που ο κλάδος μαστίζεται από υγειονομικά ζητήματα, όπως η ευλογιά των προβάτων.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές στήριξης που εξαγγέλλονται δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο της ελληνικής υπαίθρου. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης νιώθουν πως το κράτος δεν τους δίνει τα εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν, ενώ η απουσία ουσιαστικών κινήτρων αποθαρρύνει τους νέους από το να ασχοληθούν με τον κλάδο.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή και οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, διεκδικώντας βιώσιμες λύσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Ηρακλείου, κ. Τριανταφυλλάκης Λευτέρης, αναφέρεται στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, στις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον Υπουργό αλλά και τις επόμενες κινήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων.
Ποια ήταν τα κύρια αιτήματα που θέσατε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα Κώστα, στη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου;
Τα βασικά αιτήματα αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις, τις ελληνοποιήσεις και τη στήριξη γενικώς του πρωτογενούς τομέα. Ζητήσαμε να είναι έτοιμη η ΚΥΑ που αφορά το ψήφισμα που στείλαμε, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που επισημάναμε. Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη να διατηρηθούν για τρία χρόνια τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως ισχύει για άλλες κατηγορίες παραγωγών, όπως για παράδειγμα στη μελισσοκομία.
Ποιες δεσμεύσεις λάβατε από τον κ. Τσιάρα;
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις μας και θα φροντίσει να δώσει από το εθνικό απόθεμα για τους νέους αγρότες των ετών 2021, 2022 και 2023. Μας υποσχέθηκε επίσης ότι οι παραγωγοί γαλακτοκομικών θα λάβουν ένα μήνα ζωοτροφών μέχρι τις 10 Μαρτίου. Ωστόσο, για την ΚΑΠ μας ενημέρωσε ότι μέχρι 2027 δεν μπορεί να δοθεί κάποια διαφορετική λύση.
Είστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που λάβατε;
Όχι, οι απαντήσεις του κ. Τσιάρα δεν μας αρκούν. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Μας δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά εμείς κρατάμε «μικρό καλάθι». Αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν γίνει νέα συνάντηση και δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής θα περιοδεύσουν σε όλους τους νομούς της Κρήτης, για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ανά περιφερειακή ενότητα.
Πώς επηρεάζουν οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και το αυξημένο κόστος παραγωγής την καθημερινότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης;
Το καθημερινό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Το γάλα για παράδειγμα, έχει γίνει ζημιογόνο προϊόν για τον κτηνοτρόφο, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Αντιμετωπιζόμαστε σαν να είμαστε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης. Χωρίς ενίσχυση, η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.
Βλέπετε να προσελκύει ο κλάδος νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή;
Δυστυχώς όχι. Δεν υπάρχουν κίνητρα για τους νέους, και όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν μπορούν να επιβιώσουν, πώς θα αποφασίσουν οι νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα; Ζητάμε λύσεις για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, αλλά αυτή τη στιγμή το κράτος δείχνει να αφήνει την κατάσταση στην τύχη της.
Ποια είναι η ανταπόκριση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Κρήτης στα αιτήματά σας; Υπάρχει στήριξη από άλλους επαγγελματικούς κλάδους;
Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι στηρίζουν τον αγώνα μας, από τη μία άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού και αν καταρρεύσουμε εμείς, θα επηρεαστούν και άλλοι κλάδοι.
Τι συμβαίνει με το θέμα της ευλογιάς των προβάτων και τα σφαγεία Μοιρών;
Τα σφαγεία άνοιξαν ξανά, αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε δυο μόνο κοπάδια και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ελπίζουμε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Ωστόσο η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστιο πρόβλημα. Στο Ηράκλειο υπάρχουν μόλις 7 κτηνίατροι, ενώ θα έπρεπε να είναι 80, στην κτηνιατρική υπηρεσία Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να έρχονται από άλλους νομούς για να βοηθήσουν τη κατάσταση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, αλλά αν το κράτος δεν στηρίξει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης;
Να μείνουμε ενωμένοι. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο με ουσιαστικές λύσεις, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Διεκδικούμε το αυτονόητο: να μπορούμε να επιβιώσουμε.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
1- Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2-Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3-Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5-Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6-Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7-Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8-Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9-Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
1-Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2-Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3- Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ
1-Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2-Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3-Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4-Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5-Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6-Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
ΑΛΙΕΙΑ
1- Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2- Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3-Επιδότηση για Νέους Αλιείς
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
1-Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2-Ελληνοποιήσεις μελιού.
3-Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4-Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5- Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6- Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης