Μαγιορκίνης: Έχουμε αρκετά μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης – Πότε αναμένεται ύφεση
«Στην παρούσα χρονική περίοδο βρισκόμαστε «στην καρδιά» των αναπνευστικών λοιμώξεων», τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «έχουμε την αρκετά μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης τύπου Α (…)».
Μάλιστα «είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία γρίπης, η οποία μάλιστα φαίνεται να υπερβαίνει και την Covid. Εχουμε χαμηλότερη κυκλοφορία της Covid, κάτι που φαίνεται σε σχέση με την γρίπη φέτος (…) Για τα εμβόλια δεν έχω πλήρη στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά από τα πρώτα στοιχεία που είχα δει κάποια στιγμή φαίνεται ότι κινήθηκε χαμηλότερα από πέρυσι» είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην ΕΡΤnews.
«Η έξαρση ιών οδηγεί σε κοκτέιλ ιώσεων και ξεκινάει από τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου και μπορεί να πάει και μέχρι τέλη Μαρτίου – μετά αρχίζουν οι γαστρεντερίτιδες, συνήθως»
Ως προς τον πόσο καιρό θα ταλαιπωρεί τον πληθυσμό η γρίπη, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Το πιο πιθανό σενάριο λέει για την γρίπη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να πάει και λιγάκι πιο κάτω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο και έπρεπε να το κάνουν, πιθανώς προλαβαίνουν ακόμη να το κάνουν και να γλιτώσουν».
Πρόσθεσε δε ότι: «Η έξαρση ιών οδηγεί σε κοκτέιλ ιώσεων και ξεκινάει από τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου και μπορεί να πάει και μέχρι τέλη Μαρτίου – μετά αρχίζουν οι γαστρεντερίτιδες, συνήθως».
Αναγκαίος ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται κυρίως με μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα άτομα με γρίπη βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά. Λιγότερο συχνά, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει γρίπη αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό της γρίπης πάνω του και στη συνέχεια να αγγίξει το ίδιο του το στόμα, τη μύτη ή ενδεχομένως τα μάτια του, αναφέρει το αμερικανικό CDC.
Πηγή in.gr