Στη Μεσαρά ο ΥπΑΑΤ: Συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενή τομέα με τοπικούς φορείς – Θα παρει σάρκα και οστά το σημαντικό έργο αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς
Στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς έφτασε, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, η διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της σχολής.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι
Βρίσκεται εδώ για να συζητήσει με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης για τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να βρεθούν οι λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργηθούν οι κατευθύνσεις που θα κινηθεί το Υπουργείο για να υπάρχει ένας ανθεκτικός πρωτογενής τομέας.
Στόχος του ΥπΑΑΤ για τη Γεωργική Σχολή
Από το 2023 ξεκίνησαν οι διεργασίες για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, ώστε να αποτελέσει ένα καινοτόμο Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Οικονομίας.
Έκτοτε έχουν γίνει ευρείες συσκέψεις και δρομολογήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις για την εκτίμηση της δυναμικής της περιοχής και την αξιοποίηση της, όπως και για τη σκιαγράφηση του πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.
Η ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αναγνωρισμένο έργο τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην καλλιέργεια και την έρευνα, βρέθηκαν στην Κρήτη με αφορμή τη διεξαγωγή διερευνητικών συναντήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της παραγωγικής κοινότητας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας του νησιού.
Μάλιστα περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες από τον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της πρωτογενούς παραγωγής συμμετείχαν σε αυτές τις συσκέψεις. Ανάμεσά τους, παραγωγοί, γεωπόνοι, γεωργικοί σύμβουλοι, μεταποιητές, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγέων, επιμελητηρίων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς να αποτελέσει τον πιλότο για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών, που θα παρέχουν άρτια εκπαίδευση, αλλά και θα ενισχύουν την παραγωγική κοινότητα των περιοχών όπου έχουν έδρα. Η όλη προσέγγιση δεν έχει τοπικά, αλλά γεωγραφικά ευρύτερα χαρακτηριστικά.
Μετά την απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη από το ΥπΑΑΤ, υπήρξε ο φόβος ότι το έργο στην Γεωργική σχολή θα βαλτώσει, φόβος που μετά τη σύσκεψη με τον σημερινό υπουργό Κώστα Τσιάρα, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, αποδείχθηκε λανθασμένος καθώς ο τελευταίος δεσμεύτηκε δημόσια πως το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή θα ολοκληρωθεί.
Μιχάλης Κοκολάκης και Γρηγόρης Νικολιδάκης για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και η αυτοδιοίκηση
Οι δυο δήμαρχοι κατά τις διάρκεια των δηλώσεων τους έκαναν αναφορά σε προβλήματα τα οποία είναι μεν γνωστά και συνήθη θέματα συζήτησης πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, όμως καμία λύση δεν έχει δωθεί από την κεντρική διοίκηση εδώ και δυο χρόνια που τα συζητούν.
Καταρχάς έθιξαν τη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει όλες τις διαδικασίες του δημοσίου και την καθυστέρηση σε πολλά έργα που αφορούν την περιοχή.
Έπειτα αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της λειψυδρίας και των γεωτρήσεων που στερεύουν κάθε χρόνο με κίνδυνο να εκλείψει ο πρωτογενής τομέα αλλά και με κίνδυνο να σταματήσει και η τουριστική δραστηριότητα στον κρητικό νότο όταν δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητοι φυσικοί πόροι για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε τρόπους για την προώθηση έργων που μπορούν να προωθηθούν από το ΥπΑΑΤ και αφορούν το νερό, όπως το νέο φράγμα στο Λιθαίο ποταμό που κατά τον Μιχάλη Κοκολάκη είχε μιλήσει με τον πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ώστε να προχωρήσει.
Κοινή δήλωση και των δύο ήταν ότι «Τα προβλήματα αυτού του επιπέδου δεν μπορούμε να τα λύσουμε σαν αυτοδιοίκηση γιατί δεν μας δίνονται ούτε ανάλογοι πόροι ούτε ανάλογες αρμοδιότητες και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κεντρικού κράτους.»
Το τελευταίο θέμα που έθιξαν οι δυο δήμαρχοι ήταν η αγροτική οδοποιία και ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων με άδικο τρόπο, υπό το πρίσμα ότι οι χρηματοδοτήσεις σε κατεξοχήν αγροτικούς δήμους με πολλαπλάσια χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων σε σύγκριση με δήμους αστικούς, είναι η ίδιες.
Στα προβλήματα αυτά συνομολόγησαν και στήριξαν τους δημάρχους οι τρεις βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης.
Κώστας Τσιάρας, ΥπΑΑΤ
Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε μεταξύ άλλων «Δεν χρειαζόταν να βρεθώ στο ΥπΑΑΤ για να γίνει γνωστή σε μένα η γεωργική σχολή Μεσαράς. Η ιστορική διαδρομή που κάνατε και οι συγκινητικές φωτογραφίες που είδαμε μαρτυρούν αυτό το άκουσμα που είχα. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η σχολή το σημείο αναφοράς για τον αγροτικό χώρο στο Ηράκλειο. Η φιλία μου με το Λευτέρη αποτελεί μια ελάχιστη δέσμευση για να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε εδώ στη θητεία του και τα πράγματα θα ολοκληρωθούν. Είναι για εμένα αυτονόητη εξέλιξη και υποχρέωση. Όπως όλοι γνωρίζετε δεν υπάρχει μαγικό κουμπί αλλά έργα που αφορούν το νερό και τη λειψυδρία, θα γίνουν στο χρόνο που απαιτείται.»
Απευθυνόμενος στους δημάρχους είπε ότι «διανύουμε μια θετική περίοδο και τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και η αγροτική οδοποιία και τα φράγματα. Όλα όσα αναφέρθηκαν θα ενταχθούν και με μεγαλύτερα ποσά. Μάλιστα σε λίγες ημέρες θα βγει το μέτρο για τα μεγάλα αρδευτικά έργα σε επίπεδο περιφέρειας και έπειτα τα μικρότερα που αφορούν τους δήμους.»
Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε μια ξενάγηση του υπουργού και των συνεργατών του Νίκου Μανέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη στους χώρους δίπλα από τη σχολή, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις που έχουν εκκινήσει.
Στην σύσκεψη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης, η διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς Στέλλα Χατζηγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λιοδακάκης, η γενική γραμματέας του Δήμου Γόρτυνας Κέλυ Γαρεφαλάκη, ο πρόεδρος της κοινότητας Αμπελούζου Στέλιος Ξημεράκης, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.