Έρχεται η κακοκαιρία με χιόνια και ψυχρή εισβολή – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα χιονίσει - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Έρχεται η κακοκαιρία με χιόνια και ψυχρή εισβολή – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα χιονίσει

11 Ιανουαρίου 2025 -

Aλλάζει ο καιρός από σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 και για τέσσερις μέρες αναμένονται χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια θα φέρουν χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους με την αλλαγή του καιρού να επηρεάζει μεγάλο μέρος της χώρας.

Σήμερα η ΕΜΥ θα ενημερώσει με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού, ενώ οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την αλλαγή που ξεκινάει από το απόγευμα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας το πρωί στο OPEN έκανε λόγο για χειμωνιάτικου τύπου μεταβολή.

Ανεφερε ότι για σήμερα αναμένονται ήπιες καιρικές συνθήκες μέχρι το απόγευμα. Όπως υπογράμμισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του OPEN, η μεταβολή του καιρού ξεκινάει από το απόγευμα από τα βόρεια προς τα νότια με βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα

Επεσήμανε ότι θα είναι χειμωνιάτικος καιρός από Κυριακή μέχρι Τρίτη – Τετάρτη.

Η πολική αέρια μάζα αρχίζει και επηρεάζει τμήματα κεντρικής Ευρώπης και από αύριο θα μπει σιγά – σιγά και στη χώρα μας με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.

 

Ειδικότερα θα χιονίσει:

  • Γύρω από Θεσσαλονίκη
  • Πτολεμαϊδα
  • Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα
  • Θράκη
  • Γύρω από τη Θεσσαλία σε υψόμετρο 400-500 μέτρα

 

Η θερμοκρασία θα πέσει 8-10 βαθμούς κελσίου.

Η πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου. Πού και πότε θα έχουμε πυκνά χιόνια.

Αλλάζει σιγά – σιγά ο καιρός από τον Σάββατο, με τον Σάκη Αρναούτογλου να μας δίνει βήμα – βήμα πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και πού θα έχουμε χιόνια και καταιγίδες.

Ειδικότερα, από το πρωί του Σαββάτου,θα έχουμε σύννεφα σχεδόν παντού και στην Αττική από το απόγευμα ο καιρός θα «ανοίγει», αλλά στη Θεσσαλονίκη θα «κλείνει». Οι όποιες τοπικές βροχές στα δυτικά και στα ΝΑ νησιωτικά της χώρας θα κάνουν την εμφάνισή τους το πρωί και βαθμιαία προς το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και στη Μακεδονία θα έχουμε περισσότερες βροχές.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά θα φτάσει το μεσημέρι τους 18 βαθμούς, στα βόρεια από 7 έως 14 και στα νότια τους 20 βαθμούς.

Την Κυριακή θα ξεκινήσει σταδιακή η επιδείνωση του καιρού με βροχές στην Αττική από το βράδυ, ενώ προς τα ξημερώματα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα γίνονται περισσότερα.

Τη Δευτέρα μπαίνουμε πλέον στην κακοκαιρία με δυνατές βροχές στα δυτικά και στα ΒΔ, αλλα και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της Ελλάδας ακόμη και πάνω από τα 800 μέτρα στα κεντρικά και πάνω από τα 1200 μέτρα στην Πελοπόννησο.

Όπως υπογράμμισε ο Σάκης Αρναούτογλου από τα Γιάννενα μέχρι και την Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα έχουμε πυκνή χιονόπτωση και χρειάζεται προσοχή. Η Θεσσαλονίκη δίνει μεγάλη… υποψηφιότητα με τα χιόνια να κατεβαίνουν και χαμηλά, ενώ οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι δυνατές στην Αττική.

Μάλιστα η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα αναμένεται στα κεντρικά στους 10 βαθμούς, στα βόρεια από -3 έως 3 και στα στο νότια στους 21. Στα δυτικά στους 10 με 11 και στα ανατολικά από 9 έως 18 στα ΝΑ νησιωτικά.

Πάντως και την Τρίτη θα έχουμε τσουχτερό κρύο στα βόρεια και από εκεί και πέρα και την Τετάρτη το κρύο θα παραμείνει. Επίσης από τις 15/1 το κρύο υποχωρεί σημαντικά και κάποιο νέο κρύο ίσως έχουμε μετά τις 19/1 – 20/1.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον Γιώργο Τσατραφύλλια και σήμερα θα υπάρχει ομίχλη -όπως έγινε και την Παρασκευή- κυρίως τις πρωινές ώρες, στην Αττική, την Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος προανήγγειλε την έκδοση έκτακτου δελτίου, με αναρτήσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής αναφέρθηκε στην μεταβολή του καιρού.

«Σχεδόν στάσιμο διατηρείται το επιφανειακό χαμηλό στη Κεντρική Μεσόγειο μέχρι και την Τρίτη, η δε μετωπική ζώνη κινείται βαθμιαία νοτιότερα, όπου η θερμοκρασία πέφτει κυρίως στα κεντρικά και Βόρεια και αυτό διακρίνεται από την μορφή που έχουν οι ισουψείς στη στάθμη των 850hPa. Οι ψυχρές μάζες αποτελούν μια συνήθη χειμωνιάτικη εισβολή, χωρίς κάτι ακραίο από πλευράς θερμοκρασιών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρουσία του χαμηλού στα δυτικά θα του δώσει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με πολύ υγρασία τις αέριες μάζες στα Βορειοδυτικά και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να είναι πυκνές γενικά στα βόρεια και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία», έγραψε.

 

Πηγή: dnews.gr