Κηφισός: Πόσο επικίνδυνες είναι οι «λίμνες» που βρέθηκαν; Γιατί οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή συντήρηση
Η πρόσφατη αποκάλυψη τριών λιμνών με νερά και λήματα κάτω από τον Κηφισό, προκάλεσε ανησυχία τόσο στους πολίτες που διέρχονται καθημερινά την πολυσύχναστη λεωφόρο, όσο και τις Αρχές.
Για το λόγο αυτό, τα αρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν στις απαραίτητες συσκέψεις, ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για τις συνθήκες συντήρησης των υπόγειων υποδομών.
«Δεν βλέπουμε άμεσο κίνδυνο»
Για το θέμα του Κηφισού και των κινδύνων που υπάρχουν μετά την αποκάλυψη των τριών λιμνών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Βασίλης Μπαρδάκης, τονίζοντας ότι δεν βλέπουν κάποιο άμεσο κίνδυνο στατικότητας.
«Δεν χρειάζεται δηλαδή να τρομάξουμε για αυτό» σημείωσε ο κ. Μπαρδάκης, υποστηρίζοντας ότι η θεμελίωση του έργου είναι αρκετά βαθιά.
«Για το στατικό θέμα συνήθως και αυτό ισχύει και σε αυτό το έργο, αυτά τα έργα είναι βαθιά θεμελιωμένα, άρα η θεμελίωσή τους είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που βλέπουμε και στα βίντεο των σπηλαιολόγων και αν πάμε εκεί να περπατήσουμε. Είναι αρκετά βαθύτερα, άρα δεν βλέπουμε κάποιον άμεσο κίνδυνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Ανάγκη ετήσιας συντήρησης
Παράλληλα, ο κ. Μπαρδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία των Αρχών για τη συντήρηση τέτοιων έργων.
«Πράγματι εκεί διαπιστώθηκαν σημαντικές φθορές στον πυθμένα του τεχνικού εγκιβωτισμού της κοίτης. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι φθορές χρειάζονται συντήρηση, επισκευή κτλ» ανέφερε και τόνισε ότι θα έπρεπε το έργο να έχει συντηρηθεί.
«Οι προδιαγραφές λένε και καλό είναι να το αναφέρουμε και να αρχίσουμε να το τηρούμε έτσι για να ενισχύσουμε την κουλτούρα συντήρησης που επιδιώκουμε, οι προδιαγραφές λένε ετήσιο καθαρισμό τέτοιων έργων και μάλιστα επιθεωρήσεις και καθαρισμό και μετά από σημαντικά γεγονότα βροχοπτώσεων ή εκτεταμένων καταιγίδων κλπ. Δηλαδή, ούτως ή άλλως αυτά τα έργα κανονικά πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα συντηρούμε τακτικά για να μην έχουμε απρόοπτα και καταστροφές» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος διαβρώσεων, σημείωσε «σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος διαβρώσεων ή επειδή αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται, προφανώς θα είχε ξεκινήσει από μία μικρή βλάβη σαν οπή που σιγά σιγά μεγαλώνει και διευρύνεται στον πυθμένα, αφού και αυτός στις εικόνες φαίνεται σχετικά λεπτός, αυτό θα χειροτερεύει».
«Σίγουρα, χρειάζεται δηλαδή κάποιες επισκευές, συντηρήσεις αλλά είναι έναντι μελλοντικού κινδύνου. Δεν είναι κάτι για άμεσο κίνδυνο, δηλαδή να χρειαστεί κάποιο άμεσο μέτρο» συμπλήρωσε ο κ. Μπαρδάκης.
Πότε θα ήταν αναγκαία τα άμεσα μέτρα
Όπως υποστήριξε ο κ. Μπαρδάκης, αν τα δεδομένα του έργου ήταν διαφορετικά, θα υπήρχε ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.
«Σε άλλη περίπτωση, αν δεν είχαμε βαθιά θεμελίωση, θα ήταν άλλο το επίπεδο διακινδύνευσης και θα έπρεπε να πάρουμε άμεσα μέτρα. Τώρα αυτό που νομίζω χρειάζεται είναι ότι πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα τη φροντίδα και αυτών των έργων» είπε.
«Όπως φροντίζουμε τις γέφυρες και τα έργα των έξυπνων γεφυρών και με το μητρώο υποδομών ή τα κτίρια με τον προσεισμικό. Και τώρα θα ξεκινήσει και ο προσεισμικός των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι πρέπει να δούμε και τα υδραυλικά έργα, τα οποία διαπιστώσαμε όλοι, με θλιβερό τρόπο βέβαια ότι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές μετά από πλημμύρες» κατέληξε ο κ. Μπαρδάκης.
Δεν έχει καθαριστεί ο Κηφισός επί σειρά ετών
Ο σπηλαιολόγος, Γιώργος Καφαντάρης, μέλος της ομάδας που εντόπισε τις λίμνες, μίλησε στην ΕΡΤ για την πρόσφατη εμπειρία του, αλλά και τι αλλαγές πρέπει να σημειωθούν.
«Φυσικά δεν είναι λίμνη κανονική. Αλλά μιλάμε για σπάσιμο της κοίτης σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της 50 – 60 μέτρα μήκος και όλο το πλάτος του, δηλαδή γύρω στα 10 – 15 μέτρα, η οποία είναι κατεστραμμένη και λιμνάζουν τα νερά που δεν ξέρουμε σε τι βάθος είναι. Μάλλον είναι πάνω από 2 μέτρα. Αλλά θα το δούμε» υποστήριξε ο κ. Καφαντάρης.
«Η τελευταία φορά που καθαρίστηκε το ποτάμι και αμφιβάλλω ότι καθαρίστηκε εκεί σε αυτό το σημείο και ότι καθαρίστηκε ολόκληρο το υπόγειο ήταν το 2002, πριν τις πριν τους Ολυμπιακούς» πρόσθεσε και σημείωσε ότι στα ανεξερεύνητα κομμάτια του Κηφισού μπορεί να υπάρξουν και άλλες λίμνες. «Έχουμε ακόμα 2 χιλιόμετρα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πάμε με άλλον εξοπλισμό αυτή τη φορά γιατί και τις τρεις φορές που έχουμε δοκιμάσει έχουμε πάει από διαφορετική πλευρά του ποταμού. Και τις τρεις φορές πέσαμε πάνω σε μια λίμνη. Τώρα θα πάμε με άλλον εξοπλισμό και θα το περάσουμε και θα δούμε και το ανεξερεύνητο μέρος του».
Ανάγκη να ερευνηθούν οι λίμνες
Από πλευράς του ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Πολυτεχνείο, κ. Παναγιώτης Καρύδης, σημείωσε ότι «μέσα από τα στοιχεία αυτά είδα διάφορα πράγματα. Είδα να αναβλύζει σαν πίδακας από κάτω νερό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχει υποπίεση από τα πιο ψηλά σημεία. Νερό το οποίο ρέει κάτω από την κανονική ροή του Κηφισού, δηλαδή κάτω από την πλάκα του μπετόν ρέει άλλο ποτάμι, ας το πούμε έτσι, το οποίο έρχεται και αναβλύζει όπου βρει κενό».
Ο καθηγητής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε μία ανάγκη άμεσης έρευνας, με σύγχρονα μηχανήματα και τη βοήθεια σπηλαιολόγων, διότι θεωρώ ότι υπάρχουν και αφανή τμήματα αυτού του προβλήματος. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά δεξιά και αριστερά μέχρι τα πρανή, δηλαδή μέχρι εκεί που είναι οι πάσσαλοι είναι σίγουρο ότι έχει φτάσει η διάβρωση, έχει φύγει το έδαφος κάτω από το μπετό. Μπορεί να μην έχει πέσει ακόμα κάτω, αλλά στηρίζεται ακόμα στα πλαϊνά. Κρούεται ένα μεγάλο καμπανάκι, το οποίο το έχουμε πει από χρόνια τώρα. Χρειάζεται επιμελημένη συντήρηση και επίβλεψη των δημοσίων έργων και όχι μόνο των δημοσίων έργων. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτον, η φύση δείχνει ότι απαιτεί μεγαλύτερη διατομή. Δηλαδή θέλει περισσότερο χώρο, εξού και τρώει και τα από κάτω για να μπορέσει να φύγει. Άρα λοιπόν το πρώτο είναι αμέσως να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοίτη ώστε να διευρύνουμε την παροχετευτικότητα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάτω από τον Κηφισό έχουν δημιουργηθεί καταρράκτες, κάτι που σύμφωνα με αυτόν δημιουργία μία «ανωμαλία» στη ροή.
Πηγή in.gr