Αυτοάνοσα: Ποια τρόφιμα αυξάνουν και ποια μειώνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
To περιεχόμενο του πιάτου μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας και την εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας συχνής αυτοάνοσης πάθησης.
Η έρευνα βασίστηκε σε μια συστηματική ανασκόπηση 30 μελετών, οι οποίες εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 άτομα. Με επικεφαλής την Δρα Janet Cade, καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, και τη Δρα. Yuanyuan Dong, η μελέτη αποκαλύπτει ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας και ποιες φαίνεται να τον αυξάνουν.
Τα «ένοχα» ροφήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα, δύο από τις καθημερινές μας συνήθειες – η κατανάλωση τσαγιού και καφέ – συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φλιτζάνι τσαγιού συνδέεται με αύξηση του κινδύνου κατά 4%. Παρότι ο βασικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός, οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση τσαγιού ίσως παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης. Ωστόσο, το τσάι έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο μιας συνολικής διατροφής. Όσον αφορά στην καφέ, αν και η συσχέτισή του με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν λιγότερο ισχυρή, τα ευρήματα δείχνουν μια παρόμοια τάση, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη.
«Είναι ενδιαφέρον να παρατηρούμε πώς η κατανάλωση τσαγιού και καφέ μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο, αν και αυτά τα αποτελέσματα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση» σημειώνει η καθηγήτρια Δρ. Cade.
Οι «αθώες» τροφές
Αντίθετα, τα παρακάτω τρόφιμα παρατηρήθηκε ότι προστατεύουν τις αρθρώσεις:
Λιπαρά ψάρια και βιταμίνη D: Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρουσιάζουν ισχυρή προστατευτική δράση. Η βιταμίνη D, που βρίσκεται επίσης σε αυτά, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής.
Φρούτα και λαχανικά: Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Δημητριακά ολικής άλεσης: Τροφές όπως το ψωμί ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης και τα δημητριακά πρωινού παρέχουν προστασία, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
«Μέτρον άριστον» στο αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι μια από τις καλύτερες τακτικές, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Η μέτρια κατανάλωση, δηλαδή η κατανάλωση δύο μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα – ισοδύναμη με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί – συνδέεται με μείωση του κινδύνου κατά 4%. Ωστόσο, η προστατευτική δράση απαλείφεται, όταν η πρόσληψη ξεπεράσει τις 7,5 μονάδες την εβδομάδα, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου. Οι γενικές διατροφικές συμβουλές δεν αρκούν για όσους έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Η καθηγήτρια Cade καταλήγει: «Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί κάποιες τροφές έχουν αυτή την επίδραση ώστε να αναπτυχθούν εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου».
Οι επιλογές που κάνετε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών στη διατροφή σας, καθώς και η αποφυγή υπερβολών σε κατανάλωση τσαγιού, καφέ και αλκοόλ, ίσως αποτελέσουν η λύση για την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πηγή: ygeiamou.gr