Τριπλάσια η προτίμηση των Ελλήνων σε μπότοξ και υαλουρονικό αντί για πλαστική - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τριπλάσια η προτίμηση των Ελλήνων σε μπότοξ και υαλουρονικό αντί για πλαστική

13 Δεκεμβρίου 2024 -


«Κεφάλι παίρνουν» διεθνώς οι μη χειρουργικές αισθητικές παρεμβάσεις, αφού πλησιάζουν πλέον τα 20 εκατομμύρια ιατρικές πράξεις, έναντι των χειρουργικών παρεμβάσεων που πλησιάζουν τα 16 εκατομμύρια.

Την πρωτιά στις μη χειρουργικές παρεμβάσεις διατηρούν οι ΗΠΑ με σχεδόν 4,5 εκατ. πράξεις, σε σύγκριση με τη Βραζιλία όπου γίνονται οι περισσότερες χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις, λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια χειρουργεία.

Η πιο συνήθης μη χειρουργική παρέμβαση ομορφιάς από πλαστικούς χειρουργούς, είναι η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης που διεθνώς ξεπερνά τις 62.000 παρεμβάσεις σε άτομα κάτω των 17 ετών, αν και η πλειονότητα των παρεμβάσεων αυτού του είδους αφορά ηλικίες 35-50 ετών, με πάνω από 4,35 εκατ. παρεμβάσεις. Σχεδόν 2 εκατ. παρεμβάσεις αφορούν άτομα ηλικίας 51-64 ετών και κάτω από 400.000 παρεμβάσεις γίνονται σε άτομα από 65 ετών και πάνω.

Το 93% του πληθυσμού θα ήθελε να βελτιώσει την εμφάνισή του, ανεξαρτήτως φύλου

Οι παρεμβάσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι μη χειρουργικές παρεμβάσεις είναι τριπλάσιες από τις χειρουργικές, και συγκεκριμένα, από τις περίπου 200.000 παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, οι πλαστικές επεμβάσεις υπολογίζονται σε περίπου 44.000, έναντι 151.000 μη χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις αφορούν βλεφαρόπτωση (14,9%), λιποαναρρόφηση (14,7%), αυξητική στήθους (11,3%), μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο (7,7%) και ενίσχυση χειλιών (6%).

Αντίστοιχα, οι συνηθέστερες μη χειρουργικές παρεμβάσεις αφορούν εφαρμογή υαλουρονικού οξέος (32,4%), βοτουλινική τοξίνη (30,5%), αποτρίχωση (23,3%), επεμβατικό λέιζερ (3,2%) και μη χειρουργική σύσφιξη δέρματος 3%.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών για το 2023, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 93% του πληθυσμού θα ήθελε να βελτιώσει την εμφάνισή του, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ το 96% προβληματίζεται για το πρόσωπό του. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά την περιοχή γύρω από τα μάτια, είτε λόγω οιδήματος είτε λόγω μαύρων κύκλων (43%), ενώ ακολουθούν η ποιότητα του δέρματος και η λάμψη (40%) και η χαλάρωση ή η απώλεια σφριγηλότητας του δέρματος (39%).

Το 90% των ανθρώπων θεωρεί ότι οι αισθητικές θεραπείες μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, το 79% δηλώνει ότι η εμφάνισή τους τους κάνει να νιώθουν καλά μέσα τους, ένα ποσοστό 65% αισθάνεται καλύτερα όταν το δέρμα του είναι καθαρό και λαμπερό και το 35% παραδέχεται ότι τα προβλήματα εμφάνισης, τους κάνουν να αποφεύγουν κοινωνικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις.

Τέλος, το 68% των ανθρώπων θεωρεί ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και αυτό αποτελεί πλέον τον κυριότερο παράγοντα που καθορίζει την ομορφιά. Την ίδια στιγμή, το 45% θεωρεί ότι οι θεραπείες αισθητικής ιατρικής είναι σημαντικός τρόπος για να εκφραστεί αυτή η μοναδικότητα.

Φυσικά αποτελέσματα

Με αφορμή τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Νικ. Μαντάς σημείωσε ότι «Οι αισθητικές θεραπείες είναι ιατρικές πράξεις, ως εκ τούτου έχουμε το καθήκον να ακολουθούμε αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών μας» και πρόσθεσε ότι «η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων ιατρού-θεραπευόμενου, μέσω της συμβουλευτικής ασθενών και της ενημέρωσης, είναι καίριας σημασίας και ενισχύει τη γνώση και την αυτοπεποίθηση των ασθενών για την ορθή επιλογή θεραπείας.

Ως επαγγελματίες υγείας έχουμε την υποχρέωση να επιδιώκουμε έναν διαφανή διάλογο με τους θεραπευόμενους μας και να τους ενημερώνουμε για όλα τα στάδια και το πλάνο της θεραπείας, την επιλογή των ενδεδειγμένων υλικών, τη διάρκεια της αποθεραπείας, αλλά και τις πιθανές επιπλοκές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, εφόσον προκύψουν. Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε τις αλήθειες, αλλά, κυρίως, να καταρρίπτουμε τους μύθους που πολλές φορές δημιουργούν δισταγμό στους θεραπευόμενους στο να προχωρήσουν σε μία αισθητική θεραπεία την οποία επιθυμούν».

Ο Δρ Μαντάς τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε αισθητικές θεραπείες που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και είναι υπερβολικά εμφανείς τονίζοντας ότι: «Η επιτυχία μίας θεραπείας για τους εξειδικευμένους ιατρούς, είναι να αντιστρέφει τον μηχανισμό της γήρανσης στο πρόσωπο, σεβόμενη την ανατομία του, με αποτελέσματα που δείχνουν φυσικά, αποφεύγοντας τις κραυγαλέες υπερβολές. Η κατάρριψη των προβληματισμών έγκειται στην ορθή ιατρική πρακτική από καταρτισμένους ιατρούς, οι οποίοι ακολουθούν αυστηρά προκαθορισμένα πρωτόκολλα και τεχνικές. Το «παν μέτρον άριστον» καθοδηγεί την κάθε θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες του θεραπευομένου».

Στα νεότερα προϊόντα βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικού οξέος της Allergan Aesthetics, θυγατρικής της βιοφαρμακευτικής AbbVie, αναφέρθηκε ο νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας Ιορδάνης Αδαμόπουλος τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει καινοτόμες θεραπείες, με αποδεδειγμένα ασφαλή αποτελέσματα για τον θεραπευόμενο, αξιοποιώντας την προηγμένη επιστήμη. «Η έμφασή μας, είναι η μοναδικότητα κάθε ανθρώπου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία της εταιρείας «είναι η επιλογή μας να πράττουμε το ορθό».

Υπογράμμισε ότι το Ιατρικό Ινστιτούτο της Allergan αναλαμβάνει την εκπαίδευση άνω των 78.000 Επαγγελματιών Υγείας παγκοσμίως, στις πιο εξελιγμένες πρακτικές και τεχνικές έγχυσης, καθώς και την απαρέγκλιτη υιοθέτηση της ηθικής πρακτικής στην ιατρική πράξη.



Πηγή in.gr